Augusztus 20.

2 órája

Rétvári Bence: a változó világrendben is Szent Istvánhoz kell viszonyulnunk

Szent Istvánhoz kell viszonyulnunk ma is: kimaradni azokból a konfliktusokból, ami nem a mi konfliktusunk, szövetséget kötni azzal, akivel a szövetségkötés Magyarországnak hasznára válik, és felvállalni a konfliktust ott, ahol nem Magyarország érdekéről van szó - fogalmazott ünnepi beszédében a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfőn Verőcén.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a nyári bűnmegelõzésről a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A térség KDNP-s országgyűlési képviselője hozzátette azt is, ezért fontos mindig békemissziót vállalni, mert a béke oldalán állni mindig morálisan a helyes döntés. Az ország - méreténél fogva - nem tudja döntően befolyásolni a világ sorsát , de "abban száz százalékos felelősségünk van, hogy a saját sorsunk hogyan alakul" és a kritikus helyzetekben meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyeket meghozott Szent István király is.     Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a római limes Verőce mellett található maradványa szimbólum is, a Kelet és Nyugat találkozásának szimbóluma, amely emlékeztet arra is, hogy Szent István király vassal és vérrel is megvédte Magyarországot, az ország függetlenségét. 

"Mentesen a szélsőségektől, mentesen a túlzásoktól, mentesen az érzelmi alapú döntésektől, de hitelesen és a magyarság érdekeit képviselve." Reálpolitikus volt, aki nem köteleződött el semmilyen külső hatalom mellett, bárkivel szívesen szövetséget kötött, ha ez volt a magyarok érdeke, de határozottan fellépett bárkivel szemben, ha ez volt a magyarok érdeke. Széles látókörű volt, elutasította az önfeladást, és ezért fontos, hogy a mai globális világban a magyarok milyen stratégiát választanak

 - mutatott rá. 

Rétvári Bence a Thuküdidész csapdája néven ismert elmélet kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha jön egy feltörekvő állam, akkor okkal aggódhatunk, hogy ebből vajon lesz-e konfliktus vagy sem. Az ország szomszédságában dúló háborúra lehet úgy tekinteni, mint egy orosz-ukrán konfliktusra, de úgy is, mint ami egy nagy, egész világra kiterjedő, átalakuló folyamat része, mint ami egy nagy átrendezés része.   

  Az államtitkár szólt arról is, hogy 

magyarnak lenni büszkeség az év minden napján, és a maiak felelőssége, hogy a szent Istváni irányt tartva vigyék tovább a nemzet sorsát. 

Grauszmann György polgármester (független) egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai kor emberének az a rendeltetése, hogy kövesse a Szent István-i utat: "tanuljunk más népektől, ugyanakkor őrizzük és védjük meg, ami a miénk. Valamint adjuk tovább nemzedékről nemzedékre".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában