Merénylet

15 órája

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a solingeni késes támadásért (frissült)

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek pénteken késő este a németországi Solingenben, amikor egy férfi a városi ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le egy késsel. A rendőrség egy 15 éves fiút vett őrizetbe.

MW

A rendőrség és a mentők a támadás helyszínén

Forrás: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Gianni Gattus

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget szombaton a németországi Solingenben pénteken elkövetett késes támadásért, amelynek három halálos áldozata volt.

A terrorista csoport Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy "bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért". A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire szoros kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

A pénteki támadás, amelyben az elkövető három embert megölt és nyolc továbbit megsebesített, Solingen központjában történt, ahol egy fesztiválon a város 650. évfordulóját ünnepelték. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között két férfi, egy 67 és 56 éves, valamint egy 56 éves nő volt.

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető után. A szombaton megtartott sajtóértekezleten bejelentették, hogy őrizetbe vettek egy 15 éves fiút. A rendőrség vizsgálja, hogy kapcsolatban állhatott-e az elkövetővel.

Korrában írtuk:

Szombat délelőtt még mindig nem találták meg a hatóságok azt a gyanúsítottat, aki előző este leszúrt három embert és sokakat megsebesített a németországi Solingenben egy fesztiválon. Az országot sokkolta az eset, több vezető politikus reagált rá.

A rendőrség szóvivője szombaton közölte, hogy a sebesültek száma nyolc, közülük ötnek súlyos az állapota. A gyanúsítottról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, hollétéről semmi.

Olaf Scholz német kancellár kifejezte megdöbbenését a késes támadás miatt, és hangsúlyozta, hogy „az elkövetőt gyorsan el kell fogni, és a törvény teljes szigorával le kell rá sújtani”. 

A solingeni támadás szörnyű bűneset, teljesen felzaklatott. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a családjukkal. A sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánok

– írta Scholz az X-en.

Nancy Faeser belügyminiszter – szintén az X-en – kijelentette: a német hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőjét, és tisztázzák a bűncselekmény indítékát. A miniszter a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét munkájában. Hozzáfűzte, hogy az ügyben folyamatos kapcsolatban áll Herbert Reul tartományi belügyminiszterrel.

Frank-Walter Steinmeier német elnök is hasonlókat írt közleményében, mint a kancellár. „Fogjunk össze a gyűlölet és az erőszak ellen!” – tette hozzá.

Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó találomra választotta ki áldozatait.

Philipp Müller, a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség egyik szervezője a péntek késő este történt támadás után a színpadról arra kérte az embereket, hogy próbálják megőrizni nyugalmukat, de „tartsák nyitva a szemüket, mert sajnos az elkövetőt még nem sikerült elfogni”.

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat.

Egyelőre még csak javasolta a belügyminiszter, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást: 12 centiméteres élhosszússág helyett csak 6 centiméteres legyen megengedhető.

Döbbenet és félelem lett úrrá Solingenben a terrortámadás után

Elképesztő, hogy itt mindig ilyenek történnek” – mondja egy nő, az egyik solingeni lakos a terrortámadás másnapján a Die Welt német lapnak. Ahogy korábban lapunk is megírta, péntek este Solingen városában egy késes támadás történt. A Bild német lap korábban az írta, az észak-rajna-vesztfáliai város főterén rendezett fesztiválon egy férfi késsel látszólag válogatás nélkül az ünneplőkre támadt. Három ember meghalt és legalább nyolcan megsebesültek, közülük öten súlyosan. 

Solingen rendkívül veszélyes várossá vált. Idén júniusban egy belvárosi lakóház előtt robbanás történt, amelyben az elkövető meghalt, a támadás a holland drogmaffiával hozható összefüggésbe. Emellett az utóbbi években több késes támadás is történt.

Sok külföldi hátterű agresszív fiatal van itt. Ez ijesztő, régebben minden más volt. Minden megváltozott az elmúlt hét-nyolc évben
– mondja egy helyi orvos asszisztense a sajtónak. A nő nem engedi a gyermekeit a buszmegállóban várakozni, és sötétedés után sem utazhatnak sehova egyedül.

2015 után a dolgok szélsőségesebbé váltak. Teljesen más érzésekkel sétálunk végig a városban, nem vagyunk biztonságban

– mondja a nő társa, aki arra utalt, hogy a 2015-ös migrációs hullám után kezdetben csaknem kilencszázezer migránst tartottak nyilván Németországban.

Őszintén szólva gyűlöletet érez az ember - különösen a politika iránt, mert nem először történik ilyesmi

– nyilatkozta a Weltnek a támadás helyszínén egy férfi, aki virágot helyezett el a város főterén, ahol a támadás történt.

Korábban írtuk:

Médiabeszámolók szerint

a sebesültek közül kilencen életveszélyes állapotban vannak.

Az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen történt a támadás a késő esti órákban. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt, helikoptereket is bevetettek, de egyelőre nem fogták el a késelőt.

Az eset a belvárosban egy piactéren történt, ahol a koncertek számára szabadtéri színpadot állítottak fel. A környéket lezárták, a résztvevőket arra kérték, hogy hagyják el az érintett területet. Beszámolók szerint több ezer ember hagyta el a helyszínt. A pénteken kezdődött fesztivál vasárnapig tartott volna, de a késelés miatt félbe szakadt.

A támadás másnapján kora reggel még mindig keresték azt a gyanúsítottat. A rendőrség szóvivője szombaton azt mondta, hogy nyolcan megsérültek, közülük öten súlyosan. A gyanúsított szökésben van, hollétéről nincs információ.

A helyszínre érkezett Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere, aki azt mondta, hogy a gyanúsított indítéka ismeretlen.

Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó válogatás nélkül cselekedett. A lap szerint a hatóságok terrortámadásként kezeli az esetet, sőt arról is beszámoltak, hogy a szemtanúk állítása szerint arab volt a támadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában