A lángok egy lakóparkot is elértek

2 órája

Törökország nyugati részén csaknem négyezer embert evakuáltak erdőtüzek miatt

Csaknem négyezer embert kellett biztonságba helyezni Törökország nyugati részén, mert továbbra is erdőtűz tombol legalább öt város körül - közölték szombaton a török katasztrófavédelmi hatóságok.

MW

A tűzoltók munkáját 13 repülőgép és helikopter is segítette az éjszaka

Forrás: AFP

Fotó: Mehmet Emin Menguarslan

Az utóbbi egy hétben 131 helyen ütött ki tűz mezőgazdasági vagy erdős területeken és városok körül, köztük Izmir határában. A TRT állami műsorszolgáltató pénteken este arról számolt be, hogy Törökország harmadik legnagyobb városában, az Égei-tenger partján fekvő Izmirben egy erdőtűz lángjai elértek egy lakóparkot és egy ipari területet.

Forest Fire in Izmir
Légifelvételek az erdőtűz által érintett területekről 
Fotó: Mahmut Serdar Alakus  / Forrás: AFP

Szombat reggel a mezőgazdasági és erdészeti miniszter azt közölte, hogy 

az éjszaka 17 lakóház leégett a Yamanlar nevű külkerületben, 105 lakóház és 44 céges ingatlan pedig veszélybe került, ezért még pénteken azokból is evakuálni kellett a lakókat, dolgozókat.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Izmirben 78 embert kellett kórházba szállítani, elsősorban füstmérgezéssel, és közülük 29-et benntartottak megfigyelésre.

A tűzoltók munkáját 13 repülőgép és helikopter is segítette az éjszaka, aminek köszönhetően reggelre sikerült visszaszorítani a tüzet a lakott részektől. A tűz csaknem 1600 hektárnyi növényzetet égetett föl.

A mezőgazdasági és erdészeti miniszter elmondta, hogy 

hat embert őrizetbe vettek az erdőtüzekkel kapcsolatban szabotázs gyanúja miatt, közülük kettőt Izmirben, négyet pedig az északnyugati Bolu városban.

Törökország egész nyáron kánikulával küszködött, ami országszerte erdőtüzeket okozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában