Aggasztó

2 órája

Ugrásszerűen megemelkedett az embercsempészet Németországban

Egyre többször furgonok konténereiben szállítják az embercsempészek a migránsokat, ami életveszélyes vállalkozás.

MW

Migránsok ülnek egy rendőrségi autóban Bajorországban

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Daniel Karmann

A német rendőrség tavaly drasztikus növekedést regisztrált az embercsempészet terén: 7920 esetet jegyeztek fel, ami hatvanszázalékos növekedést jelent 2022-höz képest, a Németországba irányuló migránscsempészetben való bűnrészességgel gyanúsított személyek száma pedig 26 százalékkal, 404-re emelkedett – írja a The European Conservative hírportál alapján a Magyar Nemzet.

Az elkövetők között a szíriaiak tűnnek ki a legerősebben képviselt nemzetiségként: 752 szíriai állampolgárt regisztráltak, őket 405 német, 397 ukrán, 389 török és 173 afgán követi.

A rendőrség szerint a szíriaiak és a törökök általában saját honfitársaikat csempészik be Németországba, míg az ukrán embercsempészek főként szíriai és afgán migránsokat hoznak be az EU fehérorosz határáról.

A nyomozók szerint aggasztó, hogy egyre több esetben olyan konténerekben szállítják az embereket, amelyek életveszélyt jelentenek. Az ilyen utak során bekövetkező baleseteknél fennáll az oxigénhiány vagy kiszáradás, valamint a hipotermia és a sérülések veszélye.

Leggyakrabban olyan furgonokat használtak erre a célra, amelyeket könnyen lehet bérelni, és amelyekhez nem szükséges külön vezetői engedély – áll a rendőrség közleményében. A furgonokban talált személyek átlagos száma tízről tizenkilencre emelkedett.

Összesen 266 224 engedély nélküli belépést regisztráltak a hatóságok, ami 33 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legtöbb illegális bevándorló Szíriából (54 207 fő), Törökországból (35 732 fő) és Afganisztánból (35 370 fő) érkezett.

A The European Conservative arra is felhívja a figyelmet, hogy

ezek a számok különösen aggasztóak annak fényében, hogy ugrásszerűen megnőtt azoknak a késes támadásoknak a száma, amelyeket főként szíriai és afgán migránsok követnek el.

A rendőrség által a héten bemutatott megdöbbentő bűnügyi jelentés szerint „a nem németek statisztikailag hatszor nagyobb valószínűséggel használnak kést egy támadás során, mint a német állampolgárok. Szexuális bűncselekményeknél pedig hétszer nagyobb a valószínűsége”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában