Erdőtüzek

2 órája

Új helyszínen dolgoznak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában

Új helyszínen dolgozik a kormány által felajánlott és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából összeállított tűzoltócsapat kedd óta Észak-Macedóniában.

MW

Erdőtűz lángjai előtt tűzoltó az észak-macedóniai falu, Gjugjance környékén 2024. augusztus 1-jén. Az országszerte pusztító erdőtüzek miatt a kormány segítséget kért az Európai Uniótól. Az ország keleti részében több mint 50 ház leégett

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Georgi Licovszki

A katasztrófavédelem azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a hivatásos tűzoltók most már a Jasen rezervátumnál – ahol ritka növény- és állatfajok élnek – segítenek az erdőtüzek oltásában, feladatuk a lakóházak védelme, valamint védősávok kialakítása a Kozjak-tó közelében.

A szakemberek a hét elején Belica településen alakítottak ki új táborhelyet – tették hozzá, azzal együtt, hogy a magyar kontingens hatodik napja negyvenhat emberrel és tizenhárom technikai eszközzel segít a kiterjedt erdőtüzekkel küzdő balkáni országnak.

A magyar tűzoltók szikracsapókkal, puttonyfecskendőkkel és láncfűrésszel védelmi sávokat alakítanak ki, emellett az ő feladatuk, hogy drónokkal felderítsék a veszélyeztetett területeket, modellezzék a tűz terjedési irányát és sebességét – írták.

A közlemény szerint az egész napos munka után kedden későn este egy rendkívüli, ötórás művelethez kérték a magyar csapat segítségét, ugyanis az ország négy nemzeti parkjának egyikén, a Jasen területén gyors terjedésű tűz alakult ki, így az éjszakai beavatkozást követően szerdán itt, egy hatszáz hektáros területen folytatják az oltási munkálatokat.

A tűzoltók az elmúlt napokban megfékezték a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángokat – tették hozzá.

Az oltási munkálatok koordinációja az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán történik, itt elemzik ki a légi felderítés által küldött képeket, és ezek alapján irányítják a térségben a tűzoltóegységeket.

A magyar csapat tagjai továbbra is jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában