Elismerés

3 órája

Zsigó Róbert: az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik

Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Pesti Vigadóban, ahol állami és kulturális kitüntetéseket adtak át augusztus 20. alkalmából.

MW

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Zsigó Róbert beszédében kiemelte: sorsunk és feladatunk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk azt a mérhetetlen mennyiségű szellemi és kulturális értéket, amelyet ezer év alatt gyűjtött és gazdagított az előttünk járó nemzedékek sora.

Hozzátette: ez az a közös szellemi és kulturális értéktár, amely bennünket magyarokká tesz és összekapcsol, éljünk bárhol is a világban.

Zsigó Róbert és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár

augusztus 20. alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Móra Ferenc-díjat, Pauler Gyula-díjat, Szinnyei József-díjat, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, a Népművészet Ifjú Mestere díjat és Pro Cultura Hungarica díjat

adott át.

ZSIGÓ Róbert
A Csillagszemű Társulat a Himnuszt énekli az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából odaítélt állami és kulturális kitüntetések átadóünnepségén a Pesti Vigadóban 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás:  MTI

Zsigó Róbert hangsúlyozta: 

a díjakkal nyelvünk, muzsikánk, népi hagyományaink, tárgyi kultúránk, tudományos kincseink őrzőit és gyarapítóit ismerjük el, akik visszatérnek gyökereikhez, miközben munkásságuknak köszönhetően előre is lép a nemzet.

A kulturális és szellemi gyökerekhez szüntelenül visszatérni, majd ezekből újat alkotva előrelépni, az az út, amelyen a magyarságnak a XXI. században is haladnia kell – szögezte le.

A díjazottakat a múlt értékeit őrző, a jelen értékeit létrehozó és a jövő értékeit előkészítő alkotókként jellemezte, kiemelve: a jövő generációjának feladata, hogy meghallja, a jelen generációjának pedig az, hogy meghallgassa István király intelmeit.

Hozzátette: Magyarország kormánya megteremti a keretet és a lehetőséget az igazi alkotáshoz a magyar szellem erőforrásainak, ami a világhír és a versenyképes jövő kulcsa is.

Zsigó Róbert kiemelte: békés és békét őrző Magyarországért dolgozunk, hogy a munkához, a józan gondolkodáshoz, a tervezéshez, az alkotáshoz, a teremtéshez szükséges nyugalom adott legyen. Az a cél, hogy se háború, se gazdasági kihívás, se zaklatott korszellem ne zavarja ebben a magyar embereket – tette hozzá.

Békés Kárpát-medencében fogjuk megőrizni a gyermekeinket és a hitünket

– mutatott rá, hozzátéve: elengedhetetlen felszólalni a békéért, hiszen ez a biztosítéka a teremtő alkotásnak a családokban, a kultúrában és a tudományban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában