Aggódnak

2 órája

A PDSZ a mobiltelefonok kitiltására vontakozó rendelet visszavonását követeli

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a mobiltelefonok kitiltását célzó rendelet „komoly alkotmányos aggályokat vet fel" – írja a Mandiner.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A PDSZ aggályainak egy,  Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek írt levélben adott hangot. 

A levélben, melyben a mobiltelefon használatának korlátozásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követelik. 

Ezenkívül állásfoglalást kértek arról, hogy a nagyértékű mobileszközök megőrzését illetően kit terhel anyagi felelősség – írja a hírportál. 

A szakszervezet szerint a rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza az eszközöket, „komoly alkotmányos aggályokat vet fel”.

A rendelet kapcsán hét pontban fogalmazták meg követeléseiket.

A tulajdonhoz való jog megsértését vélték felfedezni a diákok személyes tulajdonának, jelen esetben a mobiltelefonoknak kötelező begyűjtésében. A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése is komoly aggályokat szül a szakszervezet szerint, mert 

„a jogszabály a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, amely jelentős anyagi és jogi kockázatot jelent számukra”.

 Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása is megvalósulhat, hiszen „a rendelet egyenesen sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, mivel egyes intézmények már régóta működő házirendekkel rendelkeznek, amelyek megfelelően szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék”.

Ugyanakkor különösen aggasztónak nevezték azt is, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban

olyan „politikai nyomásgyakorlásról” érkeztek hírek, amely „sérti az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját”.

Az eredeti, teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában