Árvízi védekezés

2024.09.20. 05:29

Orbán Viktor: folytatjuk a munkát, Magyarország meg fogja csinálni!

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A megáradt Duna Kismarosnál 2024. szeptember 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor: most kell odafigyelni! Magyarország meg fogja csinálni!

Árvíz - OVF-szóvivő: most a legnagyobb a terhelés a gátakon

 Most a legnagyobb a terhelés a gátakon, most kell mindenkinek 24 órában dolgoznia és figyelnie - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán péntek délután.
Siklós Gabriella elmondta:

 Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzés közeli állapotban van a Duna, Budapesten 835-840 centiméter a vízállás, ami 50-55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől. 

Kitért arra is, a két napja elzárt Kisorosziban élők tudják kezelni a helyzetet, és mivel közeledik a tetőzés, várhatóan néhány nap múlva felszabadul a terület.

A szóvivő kiemelte, hogy a Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok.

Siklós Gabriella megemlítette azt is, hogy a Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség, de nagyon lassú apadás kezdődött el, „egy-két centimétert már néha apad".

Az OVF szóvivője hangsúlyozta, hogy 

árvízi jelenségek nagyon nagy számban várhatók, a vízügyeseken és a gátakon dolgozókon hihetetlenül nagy a felelősség, és nagy szükségük van nyugalomra.

Ismételten arra kért mindenkit, hogy ne a töltésekre és az ideiglenes védművekre kiránduljanak, mert ezek bármikor elkezdhetnek átnedvesedni, átázni, a jelenségek egyik pillanatról a másikra bukkannak fel.

Ilyenkor nem lehet zavarni a vízügyesek munkáját - mondta Siklós Gabriella, megemlítve,

 kisebb konfliktusok is kialakulnak amiatt, hogy a vízügyesek nem tudnak haladni a töltéseken a nézelődőktől.

Azt kérte, hagyják dolgozni a szakembereket.

Orbán Viktor: folytatjuk a munkát, Magyarország meg fogja csinálni!

Közösségi oldalán posztolt a miniszterelnök:

Ez történik a homokzsákokkal az árvíz után

A Fővárosi Vízművek a Facebook-oldalán tette fel követőinek a kérdést, vajon mi is történik a homokzsákokkal az árvízi védekezés után: mint a posztban elárulták, az árvíz során a Duna vize meglehetősen szennyezett, hiszen kilép a medréből, és rengeteg hordalékot magával sodor – figyelt fel rá a Mandiner.

Összeszedi a szemetet, kimossa a szennyvízgyűjtőket, és még sorolhatnánk. A kezelhetetlensége miatt rengeteg szennyeződés kerül a vizébe, így ennek a hatásaira is figyelnünk kell

– írták. 

Úgy fogalmaztak, miután az ár elvonultával elbontják a nyúlgátakat,

 a zsákokban lévő homokot építkezéseken még fel lehet használni. Azonban a fertőzésveszély miatt a zsákok veszélyes hulladéknak számítanak, így elégetik őket.

Homokzsákok a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt, a budapesti Bem József téren, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 18-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás:  MTI

Már csak a fák teteje látszik ki a vízből 

Már nyolc méter felett van a vízszint Budapesten, egyre nagyobb a készültség a fővárosban – írja a közösségi oldalán a kormány. Részletezik, hogy a rakpartoknál már csak a fák teteje látszik ki a vízből, miközben az Országháznál most vizsgáznak először élesben az árvízvédelmi kapuk, amelyek 2013-ban, az utolsó nagy árvíz után készültek el.

A folyó vízszintje várhatóan szombat estig emelkedik a fővárosban, akkor tetőzik – fűzték hozzá, és lélegzetelállító képeket mellékeltek a leíráshoz, amelyeket alább kattintgathat végig.

Elárasztotta Újbuda egyik lakóparkját is a Duna, a Kopaszi-gát egy része víz alatt van

Szalaggal zárták le a Kopaszi-gát egyik oldalát, a Duna áradása ezt a környéket sem kíméli: amíg a vízszint tegnap még „csak” az újbudai strand bejáratát lépte át, addig mára a vízből alig látszanak ki a teraszokat fedő napvitorlák. A víz ellepte a sétáló utat és a lakóparkhoz vezető lépcsőt is elárasztotta – írja a Magyar Nemzet.

A strandon található épületek mondhatni megúszták, ezek az egységek ugyanis – mint az öltöző, tusoló, wc-k, és az étteremhez tartozó konyha –  úgynevezett úszóházak, amelyek az ehhez hasonló áradások esetén képesek a vízszinttel együtt emelkedni.

Az éttermek továbbra is nyitva vannak. „Nemrég járt nálunk a Katasztrófavédelem, hogy megnézzék a Kopaszi-gát állapotát, és úgy ítélték, hogy az árvíz nem veszélyezteti az étterem működését. Szerencsére minden vendéglátóegység az árvízszint felett van, így a tetőzés idején is nyitva tarthatunk” – árulta el Le Bistro étterem egyik dolgozója, aki arról is beszélt, a vendégek és a bámészkodók biztonsága érdekében járőröket is hívtak, hogy senki se menjen túl közel a vízhez.

Minden óvintézkedést megteszünk, hogy az árvíz a lehető legkisebb problémát okozza, és a túlzott kíváncsiság nehogy bajhoz vezessen 

– tette hozzá.

Az EU eszközökkel segíti Csehország és Lengyelország árvízi védekezését

A Közép-Európát sújtó áradások elleni védekezés támogatására az Európai Unió segélyt, benne párátlanítókat és fertőtlenítőszert szállít Csehország és Lengyelország számára, és műholdfelvételek átadásával is segíti a vészhelyzet elleni védekezést – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint Csehország kérése nyomán, az EU polgári védelmi mechanizmusának keretében Szlovénia, Belgium, Horvátország és Németország szállít több száz párátlanító (nedvességelszívó) berendezést, amely – mint írták – nélkülözhetetlen az árvíz károsította épületek szárításához és a mihamarabbi helyreállításhoz.

Lengyelország kérését, amely vízfertőtlenítés biztosítására vonatkozott, Svédország teljesítette azzal, hogy több száz palack klóramint szállít az árvíz sújtotta országnak.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette: a közös erőfeszítés rávilágít az EU megingathatatlan elkötelezettségére a szolidaritás és az együttműködés mellett válságok idején. A közös erőfeszítés könnyebbséget biztosít azok számára, akiknek életére a pusztító árvizek hatással vannak – mondta.

Heavy flooding causes damage in Poland's Stronie Slaskie
Az árvíz nyomai Lenygelországban, Klodzko városában 2024. szeptember 19-én 
Fotó: Piotr Sobik / Forrás: Anadolu / AFP

Közölte, az Európai Unió a klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus műholdképeit is rendelkezésre bocsátja az érintett országok vészhelyzet-elhárítási műveleteinek támogatására. Az Európai Unió 24 órában elérhető Vészhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson – tette hozzá az uniós biztos.

A brüsszeli végrehajtó testület közölte, hogy az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára.

A nézelődők akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat 

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben az MTI-vel.

Azt írták, közleményük időpontjában Lábatlan térségében jár a folyó tetőzése, a gátakat most extrém terhelés éri, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú.

A legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket, ezért az OVF a lakosság józan belátását és együttműködését kéri, és arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne menjen a védekezés helyszíneire, akinek nincs ott dolga.

A tájékoztatás szerint a korábbi esőzéseket okozó ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, az az árhullámra már nem lesz hatással.

Árvíz - Budapest
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A Duna magyarországi szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó - közölték, hozzátéve, hogy csütörtök délelőtt még Nagybajcsnál, este Gönyűnél, péntek hajnalban pedig már Komáromnál érte el a csúcspontot az ottani vízállás.

Nagybajcsnál azóta már több mint 20 centimétert apadt a folyó, és a következő napokban is folytatódik ez a tendencia - ismertették.

Magyarországon várhatóan a harmadfokot szinte mindenhol meghaladja majd a Dunán levonuló ár legmagasabb vízszintje a helyi vízmércékén, Esztergomban előreláthatólag pénteken napközben, Nagymarosnál pedig éjszaka tetőzik a folyó

– közölték.

Kiemelték, hogy 

a vízállás Budapesten péntekre virradó éjjel meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a harmadfok szintje fölött, 830-840 centiméter körül.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a harmadik fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején.

A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál éjszaka 286 centiméteren, a valaha mért legmagasabb vízállástól körülbelül 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés – közölte az OVF.

A lassú és tartós áradás miatt a gátak a Dunakanyarban most kapják a legnagyobb terhelést, az ideiglenes védműveknek akkora nyomást kell kibírniuk, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan jelenségek, mint a csurgás vagy a buzgár, amelyek veszélyeztetik a töltések stabilitását.

A vízügyesek szaktudása most döntő fontosságú

– hangsúlyozták, hozzátéve, hogy munkatársaik állandó őrszolgálatot látnak el, és azonnal beavatkoznak, ha rendellenességet látnak.

Az OVF ismét nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy ne bámészkodjanak a védekezés helyszínein, mert akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat és mindenkit. 

A támogatást, biztatást és törődést megköszönve arra hívták fel a figyelmet, hogy 

a közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, azt ott nem tudják kezelni. Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot.

Közleményükben azt kérték, hogy 

az úgynevezett árvízvonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért hívják.

 Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az érintett önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Itt nézheti élőben a Duna áradását

Csütörtökön a Bálnába kihelyeztek egy online kamerát, ami egész nap élőben mutatja a Dunát. A felvétel rendkívül értékes lesz, mivel a Duna tetőzését is be fogja mutatni – tudta meg a Mandiner.

A felvételt itt tudja megtekinteni:

Menczer Tamás a közösségi oldalán posztolt egy fotót az árvízvédelmi munkálatokról. 

Víz alá kerül a Lupai Czapáry Macskaház

Árvíz fenyegeti a Macskaházat, Magyarország FeLV+, és FIV+ cicáknak otthont adó menedékhelyét.

A Lupa közelében található telep speciálisan kialakított 400nm-es szabad kerti kifutója holnapután teljesen víz alá kerül, ami miatt a macskákat ideiglenesen a ház felső szintjén helyezik el. Az alapítvány vezetője, Czapáry Veronika író és képzőművész, a nehéz körülmények ellenére is mindent megtesz az állatok gondozásáért.

Az alapítvány most a közösség segítségét kéri, hogy finanszírozni tudjanak egy áramfejlesztő aggregátort, és neoprémes gázlóruhát.

További információért kattintson IDE!

A tűzszerész ezred homokzsákokkal védi a hadikikötő déli oldalát Újpesten

A Magyar Honvédség I. Tűzszerész és Folyamőr Ezred homokzsákokkal védi a hadikikötő déli oldalát, ahol többek között a robbanóanyag-kereső kutyák kenneljei is vannak – derül ki az ezred Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésből.

A tűzszerész ezred videóban mutatja be, hogyan építették a katonák az elmúlt napokban Újpesten, az MH Hadikikötőben az ideiglenes védművet, amivel a kikötő déli oldalát és a létesítményeket – így a robbanóanyag-kereső kutyák kenneljeit – is védik az áradó Dunától.

A tűzszerész ezred egy korábbi bejegyzésében tudatta azt is, hogy az alakulat katonái aktívan részt vesznek az árvíz elleni védekezésben, csütörtökön Vácon dolgoztak. Azt írták: 

a rendőrség csütörtök délután lezárta a 2-es főút Göd és Vác közötti szakaszát, mert egyes részei víz alá kerültek, ezt követően az ezred katonái hermetikusan zárták el az áradó Duna elől a 2-es főútba torkolló Csuka utca végét a váci lakosok védelmében, ehhez pedig több ezer homokzsákot töltöttek meg és helyeztek ki.

Nyugodtan, higgadtan, tervezetten zajlik az árvízvédelem

Az árvízvédelem nyugodtan, higgadtan, tervezetten zajlik 

– mondta a honvédelmi miniszter a közösségi oldalára pénteken feltöltött videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: 

a Honvédelmi Minisztérium felállított egy katasztrófa válságkezelő központot, amely fogadja a területi védelmi bizottságok igényeit, hiszen az árvízi védekezés tervszerűen, a vízügyi szakemberek igényei alapján történik a honvédségben.

A katasztrófa kezelésére felállított központ aztán az összhaderőnemi műveleti irányítócsoportnak, azaz a vezérkar által kinevezett hadműveleti irányítóközpontnak adja át a feladatot – tette hozzá.

A Magyar Honvédség úgy működik, mintha harcban állna, de most a víz az ellenség. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát.

Orbán Viktor Dunaalmáson irányította a védekezési munkálatokat

Dunaalmáson ellenőrizte az árvízi védekezést pénteken a miniszterelnök Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselővel együtt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő egy videót is megosztott a Facebookon a dunaalmási látogatásáról, a a védekezési munkálatok ellenőrzéséről.

Orbán Viktor a kézi erővel épített vasúti átereszi védműnél hallgatta meg a vízügyesek jelentését.

Az átereszt a település védelme érdekében folyamatosan kell szivattyúzni, a talajvizet a Dunába emelik át éjjel-nappal a helyi önkéntes tűzoltók, a védekezés nyugodtan, összehangoltan zajlik

– állapította meg helyszíni ellenőrzés során a miniszterelnök.

CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor ellenőrzést tartott Dunaalmáson
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor külön megköszönte az itt dolgozó önkéntes kadétok munkáját – áll a közleményben.

A szigetközi szakaszt elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál tetőzik a Duna

A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Árvíz - Kisoroszi
Fotó: Jánossy Gergely / Forrás: MTI

Láng István jelezte: 

a szigetközi szakaszon már 20 centiméteres apadás van.

A Duna péntek dél körül Komáromban, este Esztergomban tetőzik, Komáromnál a jelenlegi szinthez képest hét, Esztergomban öt centiméteres emelkedéssel – mondta.

Hozzátette: a tetőzés Vácon szombat délelőtt a jelenleginél 28 centiméterrel magasabban, Budapesten pedig szombat este, a jelenleginél 37 centiméterrel magasabban várható.

Csehországban apadnak a folyók, megszűnt az árvízveszély

Csehországban minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, s már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette pénteken reggel a közszolgálati rádió.

Az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, az eltűntek száma hivatalosan jelenleg nyolc. Az eltűntek után nagy erőkkel kutatnak. Az észak-csehországi Ústí nad Labemben, az Elba folyóban a rendőrök láttak egy holttestet, de a sebes vízből nem sikerült kifogniuk. Ez azt jelzi, hogy az áldozatok száma valószínűleg nem végleges.

A víz eltűnésével egyre nagyobb mértékben válnak láthatóvá a károk. A hivatalos becslések most már százmilliárd koronás (1500 milliárd forint) kárról beszélnek.

A csehországi Mikulovice település az árvíz elvonulása után
Fotó: Petr David Josek / Forrás: MTI/AP

Petr Fiala cseh kormányfő, aki lengyel, szlovák és osztrák kollégája társaságában csütörtökön a dél-lengyelországi Wroclawban találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, újságíróknak elmondta: von der Leyen közölte, hogy Brüsszel tízmilliárd euróval segíti az árvíz sújtotta Közép-Európát, s ebből az összegből a csehek kétmilliárd eurót kapnak.

Az árvíz sújtotta településeken mindenütt megkezdődött a romok eltakarítása, a porták fokozatos rendbetétele. Ez nem megy könnyen, szinte mindenütt hiányoznak a nedvességelszívó gépek, a tisztító-, fertőtlenítőeszközök, a szükséges munkaeszközök és más hasonló dolgok, mert az igények egyik napról a másikra nagyon megnövekedtek. Míg a cseh kormány az Európai Uniótól kért nedvességelszívó készülékeket, több európai állam önként ajánlott fel segítséget. Szlovénia néhány száz gépet már el is küldött a cseheknek.

Akárcsak a korábbi évek hasonló katasztrófái esetében, most is országos szintű szolidaritás alakult ki a kárt szenvedettekkel. A legfrissebb kimutatások szerint a civil szektor szervezetei péntek reggelig már 250 millió koronát gyűjtöttek össze magánemberektől és cégektől is a rászorulók megsegítésére.

A cseh sajtó tájékoztatásai szerint kezdenek megjelenni az árvízi turisták is, akik csak kíváncsiságuk kielégítése végett utaznak a problematikus területekre. A sajtó felhívta a lakosság figyelmét, hogy egyrészt az árvíz sújtotta területekre utazni veszélyes, másrészt az ilyen személyek a kármentést is akadályozzák.

Továbbra is kisebb-nagyobb gondok vannak az áramszolgáltatással, a lakások fűtésével, a melegvíz-szolgáltatással és a vasúti közlekedéssel. Ez utóbbi teljes újraindítását a jövő hét elejére ígérte a cseh vasúttársaság.

Elhalasztják a hétvégi evezős MEFOB-ot és a diákolimpiát

A súlyos árvízhelyzet miatt a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) elhalasztotta a hétvégére tervezett Magyar Egyetemi-Főiskolai országos bajnokságot (MEFOB) és diákolimpiát.
A viadalt a csepeli evezőspályán rendezték volna.

A hazai szövetség a honlapján jelentette be, hogy az új időpontot később jelölik ki.

Nem áll meg az M2-es metró Budapesten, a Batthyány téren

A Duna magas vízállása miatt az M2-es metró nem áll meg a Batthyány téren, illetve a 19-es és a 41-es villamosok közlekedése is megváltozott - emlékeztetett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek reggeli közleményében.

A megáradt Duna miatt elhelyezett homokzsákok Budapesten, a Batthyány téri metróállomáson 
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A BKK korábbi közlése szerint pénteken üzemkezdettől lezárták az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

Péntektől korlátozták a 19-es és a 41-es villamos közlekedését is a Lánchíd térségében. A 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

Mindeközben a BKK sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat közlekedik az 1-es villamos vonalán is - írták.

Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a bkk.hu/arviz oldalon.

Rétvári Bence: a mentőszolgálat a helyzethez alkalmazkodva módosítja a betegutakat
Budapest, 2024. szeptember 20., péntek (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 8.32 órakor kiadott, RÖVIDHÍR - Árvíz - Rétvári Bence: a mentőszolgálat a helyzethez alkalmazkodva módosítja a betegutakat című anyagunk 2. bekezdésében a kórház neve helyesen:
N y í r ő Gyula

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

Rétvári Bence: a mentőszolgálat a helyzethez alkalmazkodva módosítja a betegutakat

A mentőszolgálat az árvíz miatti útlezárásokhoz folyamatosan alkalmazkodva módosítja a betegutakat – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a Nyírő Gyula kórházban pszichiátriai csoportot hoztak létre, hogy támogatást tudjanak nyújtani azoknak, akiknek az „árvíz okozta nehézségek” miatt ez szükséges.

Az államtitkárt kérdezték a katasztrófaturistákról is, erről Rétvári Bence elmondta: azt kérik, hogy mindenki vigyázzon magára, ne menjen veszélyes helyekre és ne akadályozza az árvízi védekezést.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a homokzsákok a vízügy által megjelölt helyre kerültek, folyamatos szakmai felügyelet mellett, így azt kérik, azokra senki ne másszon fel, ne mozdítsa el azokat, mert a tetőzés után is hosszú ideig szükség lesz rájuk.

Komáromnál tetőzött a Duna

Az előrejelzéseknek megfelelően Komáromnál tetőzik, tetőzött péntekre a Duna, az árhullám halad tovább dél felé, péntek délutánra az árhullám eléri Esztergomot - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte: 

nagyjából most 50, vagy e fölött pár centiméterrel alacsonyabb a tetőző vízállás, mint 2013-ban volt.

A legnagyobb kihívást az árvízi jelenségek okozzák a vízügyi szakembereknek, hiszen tetőzés után fakadóvizek, csurgások, buzgárok alakulhatnak ki, ilyenek a Szigetközben - az árhullám levonulása után - gyakrabban előfordulnak - ismertette, hozzátéve: ezeket a szakembereknek sikerült körülvédeniük.

Neszmély és dunaalmás árvíz (46 of 49)
Árvíz Neszmélynél (Illusztráció)
Fotó: Zetovics Marió / Forrás: 24 óra

Jelezte: 

az OVF honlapján feltüntették az árvízvonal telefonszámát, a vonal 24 órában működik. Itt az aktuális árvizes információkról adnak felvilágosítást, felajánlásokat azonban nem tudnak fogadni és útinformációval sem szolgálnak.

Siklós Gabriella ismételten arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az átázott töltésekre, gátakra. A civilek egyrészt akadályozhatják az ott zajló védekezési munkát, valamint további plusz terhelést raknak a töltésekre.

Az árvíz sújtotta területeken élők is hozzájutnak a nyugdíjakhoz

A Magyar Posta minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is. 

Megszervezte a nyugdíjak előre hozott kézbesítését minden olyan területen, ahol az árvízvédelmi előrejelzések alapján fennáll a veszélye, hogy nem lesz megközelíthető a település

– közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Neszmély és dunaalmás árvíz (11 of 49)
Illusztráció
Fotó: Zetovics Marió / Forrás: 24 óra

A társaság 20 településen hozott árvízvédelmi intézkedéseket a küldemények biztonságos kézbesítése érdekében, és egyes településeken közel 300 nyugdíjas számára kézbesítette előre a nyugdíjat.

A kézbesítésben akadályozott területekre szóló küldemények átvételét az érintett címzettek által könnyen megközelíthető postákon biztosítja a társaság.

A Posta folyamatosan egyezteti intézkedési tervét az érintett települések önkormányzataival, hogy hol érhetik el az ügyfelek a szolgáltatásokat, hol juthatnak hozzá a nyugdíjaikhoz, illetve küldeményeikhez

 - közölte a Magyar Posta.

Éjszakai is fegyelmezetten dolgoztak a gátakon a katonák

A területvédelmi tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakos hallgatói lelkesen és fegyelmezetten dolgoztak a gátakon, hogy megvédjék a településeket a víz betörésétől – közölte Facebook-posztjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Az éjszaka katonai védekezés zajlott az alábbi helyszíneken:

  • Pilismarót
  • Mosonmagyaróvár
  • Szentendre
  • Vác
  • Hegyeshalom

Az állatvédelem is nagy kihívásokkal néz szembe az áradás miatt

Vannak olyan állatmenhelyek, amelyeket el fog árasztani a víz. Az egyik ilyen a Bogáncs kutyamenhely Esztergomban. Péntekre várják az áradást, és addig 140 kutyát biztonságos helyre kellett juttatniuk

 – mondta el a Magyar Nemzetnek Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Rámutatott:

az árvízi helyzet megoldásához egyrészt emberi erőre van szükség, másrészt kellenek azok, akik örökbe fogadják erre a pár hétre, ideiglenes befogadóként a négylábú védenceket.

Ovádi Péter kormánybiztos Esztergomba látogatott (Fotó: Kovács Bálint)

A 2013-as árvíz eseményeiből van már korábbi tapasztalat, most is ugyanerre a nyolcszáz centiméter körüli vízállásra számítanak a menhelyen. A védekezésben és a kártalanításban az önkéntesekre óriási szükség van. Ha levonul a víz, akkor tisztítószer-, mindenfajta higiéniáseszköz-adományra és természetesen emberi erőre is nagy szükségük lesz ahhoz, hogy mindent helyre tudjanak állítani és a kutyusokat vissza tudják helyezni

– sorolta Ovádi Péter a Bogáncs állatmenhely előtt álló kihívásokat.

A kormánybiztos aláhúzta: egyelőre nem tudják, hogy mekkora árral állnak szemben. Egyet tudnak biztosan: a menhelyet el fogja árasztani a víz.

Hogy utána mikor apad le, mikor mehetnek vissza a védencek, az időjáráson múlik és azon, hogy mennyi önkéntest tudnak biztosítani arra, hogy a teljes menhely fertőtlenítve legyen.

– Tapasztalat az, hogy gyorsan oldódnak meg a problémák, például a Bogáncsnál elmondták, hogy

rövid időn belül ötvenen ott voltak, segítettek, az önkéntesek megpróbáltak mindent megtenni, amire kérték őket

– idézte fel bizakodóan az állatvédelmi kormánybiztos, és arra is kitért: majdnem minden nap befut hozzájuk egy-egy jelzés. A Fővárosi Állat- és Növénykerttel is tartják a kapcsolatot, a Margitszigetről is ki kellett menekíteni az állatokat.

Ovádi Péter a Sóstói Vadvédelmi Központba is ellátogatott, az ott tapasztaltakról azt mondta: 1800 fecskéről gondoskodtak és próbálták őket életben tartani. Örömmel számolt be róla, hogy az egészségeseket már el is tudták engedni.

A kormánybiztos kiemelte: 

a fecskementésnél is azt lehetett tapasztalni, hogy az 1800 madarat több száz ember vitte be, tehát ebből is látszódik, hogy milyen hatalmas összefogás jött létre az állatvédelem területén.

A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány úgy döntött, hogy gyorssegélyt,

ötmillió forintot biztosít azoknak a mentőközpontoknak, amelyek részt vettek a fecskék mentésében.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Még ötven centit emelkedik Budapesten a Duna szombat estig

Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó

– mondta Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában.

Láng István a beszélgetésben úgy fogalmazott: 

nagy az árvíz és nehéz a védekezés. Elmondta, hogy a Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős.

Az országos vízügyi főigazgató tájékoztatása szerint jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán.

Az áradó Duna Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Rámutatott: a védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám „kétpúpú” volt – tette hozzá a szakember.

Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni

– jelentette ki Láng István, aki a felkészültségre vonatkozó kérdésre azt is kiemelte, hogy Magyarországon a gátak nagyon jó állapotban vannak. Azt mondta: 

nagyon jó védvonalrendszer épült ki az országban.

Arra a kérdésre, hogy fel vagyunk-e készülve még nagyobb árvízre, a főigazgató hangsúlyozta: arra méretezik a védekezést, "ami száz évben egyszer fordul elő." Hozzátette: a 2013-as árvíz után felülvizsgálták és megemelték a "mértékadó árvízi hozamot". A korábbi, másodpercenkénti 10500 köbméterről 11200-ra méretezték át a hozamot, és azóta ennek megfelelően építik ki a védvonalakat - magyarázta.

A 2013-as árvíz tapasztalata picit beégett a fejünkbe, most már tudjuk, hol vannak a kritikus pontok. Azt érzem, és azt látom, hogy sokkal jobban fel tudtunk készülni erre az árvízre

– fogalmazott Láng István.

LÁNG István
Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A beszélgetésben szóba került, hogy Kisoroszi közúton megközelíthetetlen az árvíz miatt. Ezzel kapcsolatban a vízügyi főigazgató jelezte: 

várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában „szabadul fel” a település.

Láng István kitért arra is, hogy Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os „katasztrofális” árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek Budapest alatt.

Góra Zoltán országos katasztrófavédelmi főigazgató a beszélgetésben példátlannak nevezte az összefogást, és elmondta, hogy nagyon sok önkéntes segíti a védekezést.

Feladat van, meg kell védeni az országot

– jelentette ki, jelezve: a katasztrófavédelem felkészült az árvizi védekezésre. A hivatásos és az önkéntes munkatársak is kapnak felkészítést árvízi mentésre – mondta.

Közlése szerint a katasztrófavédelem feladata az, hogy a vízügyi szakemberek koordinálásával végrehajtsák a védvonalak kiépítését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) biztosítja a védekezéshez az eszközöket és a humán erőforrást, a védekezésben részt vesznek hivatásos tűzoltók, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök és nagyon sok civil is segíti a munkát - sorolta.

Góra Zoltán kiemelte: 

a katasztrófavédelemnek jelentős készletei vannak, mivel komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt időszakban, például mentőhajókat adtak át és drónokat szereztek be.

Az OKF vezetője emlékeztetett arra is, hogy a Boris ciklon már múlt pénteken éreztette hatását Magyarországon, akkor közel ezer kárhelyszínen kellett beavatkozniuk. Vasárnap reggelre több mint 18 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás, amit egy nap alatt sikerült helyreállítani - fűzte hozzá.

Mindenki kitartó, megfeszített munkával dolgozik azon, hogy a védművek mindenhol időre elkészüljenek

– húzta alá, külön kiemelve a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület által Kisorosziban nyújtott segítséget.

Góra Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a lezárt területeken nézelődő, fényképezkedő turisták sok helyen akadályozzák a védekezést, ráadásul saját testi épségüket is veszélybe sodorhatják.

Láng István ennek kapcsán megjegyezte: 

a katasztrófaturisták tönkretehetik a gátat, zavarják a közlekedést, illetve az ártérből menekülő vadakat is.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában