Bizarr terv

1 órája

Bezáratja a lengyel miniszterelnök a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetet

Hosszadalmas procedúra, de a kormánytöbbség valószínűleg elfogadja.

MW

Donald Tusk lengyel miniszterelnök

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Leszek Szymanski

A PAP lengyel állami hírügynökség a múlt heti kormányülésről beszámolva röviden már hírül adta, hogy napirenden van egy törvényjavaslat a Felczak intézet bezárásáról: még az idei harmadik negyedév folyamán, vagyis szeptember végéig szeretnének dönteni róla - írja a Magyar Nemzet.

Az indítvány a kormányfői hivatal működésének és az államfő hatáskörének módosításáról szóló törvényjavaslatba került volna be, de végül nem tárgyaltak róla, és nem tudni, hogy a hónap végéig napirendre veszik-e.  

Mivel az intézet létrehozásáról még az előző kormány idején törvényt fogadtak el, a parlamentnek, alsó- és felsőháznak is tárgyalnia kell róla, ami hosszadalmas procedúra, de a kormánytöbbség valószínűleg elfogadja.

Viszont a korábbi vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával megválasztott Andrzej Duda államfő várhatólag nem fogja aláírni. Lehet, hogy megvárják vele a következő, jövő év májusában esedékes elnökválasztást, bízva abban, hogy a jelenlegi liberális-baloldali kormánytöbbség jelöltje kerül az államfői bársonyszékbe.

Az intézet felszámolását az is megnehezíti, hogy a munkatársak többsége szakszervezeti tag, amelynek hozzájárulása nélkül nem bocsáthatók el. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában