Szentszék

2 órája

Ferenc pápa megérkezett Kelet-Timorba

Ferenc pápa háromnapos látogatásra érkezett hétfőn a délkelet-ázsiai Kelet-Timorba, ahol a várakozások szerint a túlnyomórészt katolikus vallású lakosság több mint fele, mintegy 750 ezer hívő előtt tart misét.

MW

Ferenc pápát megigazítja az ajándékba kapott törzsi fejdíszét, amint őslakosokkal találkozik a Pápua Új-Guinea-i Vanimo településen 2024. szeptember 8-án, a katolikus egyházfő szeptember 13-ig tartó délkelet-ázsiai és óceániai körútjának második állomásán

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

A katolikus egyházfő Pápua Új-Guineából, a világ egyik legelzártabb vidékén működő katolikus missziójának otthont adó Vanimo településről érkezett helyi idő szerint hétfő délután Dilibe, a kelet-timori fővárosba, amelynek repülőterén José Manuel Ramos-Horta elnök és egy csoport gyerek fogadta kezükben virággal, hagyományos öltözetben. 

Érkezése napján Ferenc pápa a politikai vezetők előtt mondja el első beszédét, kedden pedig Tasitolu település homokos partvidékén tart szentbeszédet a kelet-timori hívőknek, akiknek aránya a hivatalos adatok szerint megközelíti az ország teljes lakosságának 96 százalékát. 

A Szentszék az 1,3 milliós lakosság több mint fele, mintegy 750 ezer hívő részvételére számít a Ferenc pápa által celebrált misén. 

Ferenc pápa előtt utoljára 1989-ben járt katolikus egyházfő az Ausztráliától északra fekvő Kelet-Timoron, amely 2002-ben nyerte el függetlenségét Indonéziától véres harcokat követően. II. János Pál akkori látogatása történelmi lendületet adott az ország függetlenségi mozgalmának. 

Ferenc pápa 11 napos, négy országot érintő körúton vesz részt Délkelet-Ázsiában és Óceániában. Indonéziai, pápua új-guineai és kelet-timori látogatását követően Szingapúrba utazik, majd a tervek szerint szeptember 13-án érkezik vissza Rómába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában