Ukrán válság

20 órája

A kijevi erők ágyúzása következtében nyolc ember megsebesült Belgorodban

936. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Lakótömb lakásainak tüzét oltják tűzoltók Harkivban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

NATO-főtitkár: az egyes országoknak kell eldönteniük, engedélyezik-e Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyvereik használatát

 Az egyes NATO-tagországoknak kell eldönteniük, engedélyezik-e az Ukrajnának átadott nagy hatótávolságú fegyvereik használatát - jelentette ki hétfőn Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára, s egyben üdvözölte az erről szóló vitát.
 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta igyekszik meggyőzni országa szövetségeseit arról, hogy engedélyezzék a nyugati gyártmányú rakéták, köztük, az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadows nagy hatótávolságú eszközök bevetését mélységi csapásokhoz Oroszország területe ellen.

Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteken Washingtonban tartott megbeszélést a kérdésben, ugyanakkor nem jelentettek be döntést az ügyben.

„Üdvözlöm e fejleményeket (...) , de az egyes szövetségeseknek kell meghozniuk a végső döntéseket" - mondta Stoltenberg az LBC rádiónak. "A szövetségeseknek eltérő a hozzáállásuk e tekintetben" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban figyelmeztetett, hogy a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené a háborúban.

Az esetleges orosz megtorlásra vonatkozó kérdésre válaszolva Stoltenberg úgy fogalmazott: 

„nincsenek kockázatmentes lehetőségek egy háborúban".

„Továbbra is úgy vélem, a legnagyobb kockázata számunkra, Nagy-Britannia és a NATO számára az lenne, ha Putyin nyerne Ukrajnában" - hangoztatta.

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

 Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.
 

A dán védelmi minisztérium vezetője augusztus elején erősítette meg, hogy Ukrajna megkapta az első dán F-16-osokat.

 „Dánia 2024 második felében biztosít még további F-16-os vadászgépeket" - mondta Poulsen. Az első szállítmányhoz hasonlóan most sem a gépek számát, sem Ukrajnába szállításuk dátumát nem közölte biztonsági szempontokra hivatkozva. 

Dánia kötelezettséget vállalt arra, hogy Ukrajnának összesen 19 darab F-16-os repülőgépet szállít. Hollandiával együtt vezető szerepet vállalt abban a több országból álló koalícióban, amely biztosítja az ukrán pilóták kiképzését az F-16-osok kezelésére. 

Kijev arra számít, hogy húsz F-16-os gépet kap nyugati partnereitől az év végéig. 

Az ukrán légideszant rohamcsapatok sajtószolgálata arról számolt be hétfőn, hogy az oroszországi kurszki régióban ukrán légideszant egységek összehangolt támadással kilőttek egy korszerű orosz BMD-4-es típusú légideszant harcjárművet. A közlés szerint az oroszok harcjárműve behajtott egy ukrán ellenőrzésű területre.

Putyin aláírta az orosz fegyveres erők létszámának növeléséről szóló jogszabályt

Egy új jogszabály értelmében 2 209 130 főről 2 390 130 főre nő az orosz fegyveres erők engedélyezett létszáma, amelyből 1 320 ezer helyett 1 500 ezer fő lesz a katonák száma – írja a Magyar Nemzet az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva.

Az erről szóló törvényt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta, hétfőn tették közzé és december elsején lép hatályba.

Az orosz kormány utasítást kapott, hogy a rendelet végrehajtásához szükséges költségvetési előirányzatokat a szövetségi költségvetésből biztosítsa az orosz védelmi minisztérium számára.

Legutóbb tavaly decemberben került sor hasonló létszám növelésre. 

Orosz helikopterek támadtak Kurszkban

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a Ka–52M helikopterek legénysége támadást hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellen a Kurszk régióban – írja a RIA Novosztyi .

Tisztázták, hogy a rakétacsapást felderített ellenséges célpontok ellen hajtották végre.

Korábban az Orosz Fegyveres Erők zászlóaljparancsnoka, Alekszandr Danilov alezredes elmondta, hogy a bekerítésből kikerülő Kurszk-vidéki Malája Loknya védőinek fel kellett számolniuk az ukrán fegyveres erők lesét, de nem veszítettek egy embert sem.

Videón az orosz Szu–25-ös pusztítása

A Szu–25 legénysége támadást indított az ukrán fegyveres erők ellen – erről közölt felvételeket az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma a Telegram-csatornáján. Az akciót a kurszki határvidéken hajtották végre a kijevi csapatokkal szemben.

A tárca közöle: 

A titkosszolgálati jelentések szerint a célpontokat mind megsemmisítették.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

A kijevi erők reggeli ágyúzása következtében nyolc ember megsebesült Belgorodban

A belgorodi kormányzó hétfő reggel jelentette, hogy Belgorodot lőtték, a jelentések szerint autók égtek és lakott területeket találtak el, írta a RIA Novosztyi.

Az előzetes adatok szerint nyolc civil megsebesült. Az egyik érintett állapota rendkívül súlyos, a többieknek közepesen súlyos sérülései vannak. A mentők a sebesülteket Belgorod városának egészségügyi központjaiba szállították. A találatok következtében kigyulladt egy lakóház és több mint 15 autó is. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak

– írta Gladkov a Telegram-csatornáján.

A kormányzó azt is elmondta, hogy a támadás helyszínén, ahol egy ház teljesen leégett, a lakók a szirénát meghallva a fürdőszobában kerestek menedéket, őket később a segítségükre siető szomszédok mentették ki – írja a Magyar Nemzet

Emberek rekedtek a romok alatt Harkovban, miután orosz légibomba talált egy házat

„Harkovban még folynak a mentési munkálatok. Orosz légibomba talált egy házat. Tűz keletkezett, beomlott a mennyezet. Emberek rekedtek a romok alatt. Jelenleg 35 sérültről tudunk, köztük három gyerekről. Az összes mentőszolgálat, mentőcsapat, orvosok és közüzemi dolgozók gyorsan a helyszínre érkeztek, és minden érintettnek segítséget nyújtanak. Összesen négy légibombát használtak ebben a csapásban az oroszok csak Harkov régióban. Az egyik Harkovot, a másik három pedig a harkovi régió falvait vette célba. Az orosz erők Szumi és Donyeck régióinkat is ilyen bombákkal sújtották. Összességében nem kevesebb, mint száz ilyen jellegű légicsapás történik naponta. Az elmúlt 24 órában 128 irányított légibombát használtak” – közölte napi videójában az ukrán elnök.

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Magyarország területére 2024. szeptember 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 6498 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5908 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában