Családbarát

9 órája

A magyar családpolitika a nők és férfiak közötti egyenlőséget is erősíti

A magyar kormány elkötelezett a nők és férfiak közötti egyenlőség és együttműködés erősítése mellett, valamint a testi-lelki-szellemi egészség védelme iránt – erről beszélt a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az Európai Unió soros elnöksége alkalmából rendezett tanácskozáson Budapesten.

MW

A kormány támogatja a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét

Forrás: Shutterstock

Fotó: folyphoto

A tárca MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint Koncz Zsófia hangsúlyozta, Magyarországon a 2010-es családbarát fordulat óta folyamatosan emelkedik a három év alatti kisgyermeket nevelő 25 és 49 év közötti anyák foglalkoztatottsága: 2010 és 2023 között 66,6 százalékról 78,4 százalékra emelkedett, ami 12 százalékos javulást jelent. 

A nők munkanélküliségi arányát tekintve a 2023-as adatok szerint Magyarország a hetedik legkedvezőbb mutatókkal rendelkezik az Európai Unióban 

– tette hozzá az államtitkár. 

Koncz Zsófia elmondta, hogy a kormány 2010 óta jelentős intézkedéseket tett a nők érdekében, hozzásegítve őket, hogy a munkában és a magánéletben egyaránt kiteljesedhessenek. 

A cél az, hogy a gyermekvállalás ne járjon hátrányokkal a munkaerőpiacon, a nők pedig rugalmasan dönthessenek arról, mikor és hogyan szeretnének visszatérni a munka világába 

– emelte ki az államtitkár. 

Ennek érdekében nemzetközi szinten kiemelkedő családpolitikai intézkedéseinkkel biztosítja a kormány, hogy az anyák különböző támogatásokban – például gyedben és gyesben – részesüljenek, 2010 óta pedig több mint duplájára növelte a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel is elősegítve az anyák foglalkoztatását – számolt be róla Koncz Zsófia. 

Az államtitkár közölte, 

a kormány támogatja a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét, valamint a családok döntési jogát saját ügyeikről, gyermekeik neveléséről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában