Németország

2 órája

Legalább az egyik német tartományi választást az AfD nyerte az exit pollok szerint

Az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

MW

Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetője és listavezetője voksol egy bornhageni szavazóhelyiségben 2024. szeptember 1-jén, a kelet-németországi Türingiában és Szászországban tartott tartományi parlamenti választások napján

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

A ZDF és az ARD köztelevíziók által készített felmérések szerint Türingiában a párt 30,5-33,5 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Szászországban 30-31,5 százalékot. 

Ha a végleges eredmények igazolják az exit pollokat, ez lesz az első alkalom, hogy az AfD tartományi választást nyer. 

A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD) lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett. 

A Zöldek kikerülnek a türingiai parlamentből, a liberálisok (FDP) pedig egyik tartományi parlamentben sem kapnak képviselői helyet a felmérések szerint. 

Tino Chrupalla, a AfD társelnöke az exit pollok közzététele után kijelentette, hogy pártja megkapta a mandátumot Türingia tartomány kormányzására. 

"Ez a mai valóban történelmi nap Türingiában, és nagyon jó eredmény Szászországban" - mondta Chrupalla a ZDF közszolgálati televízióban. 

A pártvezető szenzációsnak nevezte a türingiai eredményt.

 "Biztos 10 százalékkal vezetünk Türingiában, így egyértelmű mandátumunk van a kormányzásra, ez a demokrácia" - tette hozzá. Kijelentette: a választók politikaváltást akartak Szászországban és Türingiában. Hozzátette: az AfD kész valamennyi párttal tárgyalni. 

Björn Höcke, az AfD helyi vezetője történelmi győzelemnek nevezte a tartományi parlamenti választásokat. Türingia székhelyén, Erfurtban vasárnap este kijelentette, hogy koalíciós kormányt akarnak a tartományban alakítani, és más politikusok meghívását is tervezi a koalíciós tárgyalásokra. 

"Készek vagyunk vállalni a kormányzati felelősséget"

 - mondta Höcke. 

A kereszténydemokraták nem lépnek koalícióra az AfD-vel sem Türingiában, sem Szászországban - jelentette ki Carsten Linnemann, a CDU főtitkára, aki elismerte, hogy nem lesz könnyű parlamenti többséget létrehozni. 

Michael Kretschmer, a CDU szászországi tartományi kormányfője közölte: 

úgy hiszi, hogy pártja képes lesz folytatni a tartományi kormány vezetését. 

Nem lesz egyszerű - tette hozzá Drezdában nyilatkozva. 

A CDU a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal alkotott koalícióban kormányoz Szászországban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában