Felébredtek

2 órája

Németország fél évig minden határán ellenőrzést vezet be az illegális migráció visszaszorítására

A német belügyminiszter bejelentette, hogy átmenetileg kiterjesztik az ellenőrzést az ország minden határára az illegális migráció visszaszorítása és az iszlamista szélsőségesek jelentette veszély elhárítása érdekében.

MW

Németország fél évre minden határára kiterjeszti az ellenőrzést (illusztráció)

Forrás: AFP

Fotó: MATTHIAS BALK

Konkrét intézkedésekkel erősítjük a nemzetbiztonságunkat, és folytatjuk az irreguláris migráció elleni szigorú fellépést

- mondta Nancy Faeser egy hétfői sajtótájékoztatón.

Interior Minister Faeser on border controls
Nancy Faeser (SPD), szövetségi belügyminiszter
Fotó: Michael Kappeler / Forrás: AFP

A belügyminisztérium közlése szerint az Európai Uniót is értesítették a szeptember 16-án kezdődő, hat hónapig tartó ellenőrzések elrendeléséről a Franciaországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Belgiummal és Dániával közös határon. Az ellenőrzések kiegészítik a Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határon már meglévő korlátozásokat.

Amíg az új Közös Európai Menekültügyi Rendszerrel nem sikerül létrehoznunk az Európai Unió külső határainak erős védelmét, addig a saját országhatárainkon kell tovább erősíteni az ellenőrzéseket

- mondta Faeser.

A belügyminiszter emlékeztetett, hogy Németország 2023 októbere óta több mint 20 ezer embert fordított vissza a határairól.

Az ellenőrzése bevezetése a teljes országhatáron az illegális migráció további korlátozását és az iszlamista terrorizmus jelentette veszélyekkel, valamint a súlyos bűncselekményekkel szembeni védekezést szolgálta. Mindent megteszünk azért, hogy jobb védelmet biztosítsunk az országunkban élő emberek számára

- mondta a miniszter.

Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője is reagált a német kormány döntésére:

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a német határellenőrzés kiterjesztésére reagálva kijelentette: 

Ausztria nem fogad be olyan személyeket, akiket a német határról fordítanak vissza.

Karner szerint Németországnak jogában áll visszaküldeni azokat az embereket, akik egy másik országban indították el menedékjogi kérelmüket, azonban a hivatalos eljáráshoz a kérelemben érintett tagállam beleegyezése is szükséges.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában