Kötcsei piknik

2024.09.09. 16:17

Orbán Viktor: az új gazdaságpolitikának semlegesnek kell lennie (videó)

A miniszterelnök Kötcsén elmondta, hogy minél hosszabb ideig fenn kell tartani mindenkivel a mélyebb gazdasági kapcsolatokat. Továbbá jelezte, hogy nem politikai szemüvegen keresztül kell nézni a gazdaságot, hanem kizárólag a magyar gazdaság életképességén keresztül.

MW

Orbán Viktor érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére. Balról a második Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az új gazdaságpolitikának semlegesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ellen kell állnunk mindenfajta blokkosodásnak, ki kell maradnunk azokból a konfliktusokból, amelyek választásra kényszerítenek bennünket

 – fogalmazott Orbán Viktor a kötcsei pikniken elmondott beszédében, amelynek egy részletét megosztotta új videójában.

A kormányfő elmondta, a gazdasági semlegességnek az első tartalma a finanszírozási semlegesség.

Nem lehetséges, hogy kizárólag egyetlen pénzpiacról lássuk el Magyarország hiteligényét. Ez azt jelenti, hogy nekünk Brüsszel és London kevés, kell mellé Katar, Peking, Tokió, meg a saját választópolgáraink, akik megvásárolják a magyar állampapírokat

– tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a semlegesség második eleme a beruházási semlegesség. Jelezte, hogy nyugatról és keletről egyaránt kellenek beruházások. Harmadik tartalmi elemként említette a piaci semlegességet.

Pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket. Ez nem ideológiai és politikai kérdés

– húzta alá.

Szót ejtett arról is, hogy amikor az ukránok leállítják az Oroszországból hazánkba történő gázszállítást, akkor majd az időközben megépített Török Áramlaton keresztül el tudják látni Magyarországot.

Ezek a dolgok nem véletlenül vannak így, ennek van egy rendje

– fogalmazott.

A miniszterelnök ismertette, hogy a negyedik eleme a gazdasági semlegességnek a technológiasemlegesség. 

„Nem vagyunk hajlandók csak azért nyugati infokommunikációs technológiát használni, mert nyugati. Ha a kínai jobb, és ha az amerikai jobb, akkor majd azt fogjuk használni”

– tette hozzá.

Végül ötödik elemként kitért az energiasemlegességre, majd elmondta, hogy 

hazánk 2032-re szinte önellátó lesz, de addig is, ha szükséges, akkor energiát keletről és nyugatról egyaránt használni kell.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában