Egészségablak

2 órája

A pandémia után újra felívelőben van az orvos-beteg találkozások száma

A pandémia után újra felívelőben van az orvos-beteg találkozások száma. Erről a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára beszélt a közmédiának szerdán Balatonfüreden, egy szakmai konferencián.

MW

Illusztráció

Forrás: Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Takács Péter a XXVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XXI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitója előtt elmondta: 

az orvos-beteg találkozások száma a koronavírus-járvány előtt az alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban csaknem 70-77 millió alkalmat jelentett évente, majd a pandémia alatt radikálisan, évi 55 millió környékére esett vissza, azonban most újra felívelőben van.

Így a betegeknek egyre inkább az lehet az érzésük, hogy nehezebben jutnak hozzá az ellátáshoz

– jegyezte meg az egészségügyi államtitkár, éppen ezért fontosnak nevezve a transzparenciát.

TAKÁCS Péter
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára 
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Erre nyújt megoldást a már hárommillió felhasználóval rendelkező Egészségablak applikáció, amelyben online időpontfoglaló is működik. Mostanra már a járóbeteg szakrendelők túlnyomó többsége csatlakozott is a rendszerhez

– tette hozzá.

Az applikációt használó beteg a mobiltelefonján keresztül az egész ország szakrendelőire rálát, és ha a legközelebbiben nem talál időpontot, lehetősége nyílik arra, hogy Magyarország más területén is igénybe vegyen ellátást. 

Ez jelenleg csak a nem beutaló köteles ellátásoknál működik, de a jövőben a beutalót igénylő ellátásokra is tervezik kiterjeszteni – ismertette.

Takács Péter kiemelte: 

a lehetőség a szolgáltatóknak is előrelépést jelent, kisebb az adminisztrációs teher és a telefonos forgalom. 

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 

a webes foglalási lehetőség nem jelenti a klasszikus telefonos vagy személyes időpontfoglalás megszűnését.

A konferencia megnyitóját követő egészségpolitikai fórumon Nagy András Csaba, a Medicina 2000 Szövetség elnökségi tagja ismertette szervezetük idei éves állásfoglalását, amelyben felhívta a figyelmet az egészségügy állandósult humánerőforrás-problémájára. Továbbá jelezte: szövetségük különösen érdekelt az előjegyzési idők csökkentésében, a finanszírozási problémák javításában, valamint indokoltnak tartanák az önkormányzati tulajdonú szakrendelők államosításának végleges elvetését is.

Az elhangzottakra reagálva Takács Péter kiemelte: 

Ebben a kormányzati ciklusban biztosan nem lesz államosítás. 

Szólt arról is, hogy az orvosok nyugdíj utáni továbbfoglalkoztatásának szabályait egyszerűsítették – és az őszi parlamenti ülésszakban tovább egyszerűsítik –, a szakdolgozók esetében pedig a munkáltató maga dönthet a foglalkoztatásról.

Az egészségügyi államtitkár a konferencián az online időpontfoglaló rendszerhez való csatlakozásra biztatta azokat a szakrendelőket, amelyek még nem tették meg azt.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese a konferencián arról beszélt: a járóbeteg-ellátó rendszer esetszáma 2023-ban 67 millió volt, 2024-ben pedig eléri 70 milliót.

Az ellátás több mint 70 százalékban a kórházakhoz integrált szakrendelőkben történik, és 30 százalékban az önálló járóbeteg szakrendelőkben, amelyeknek kétharmada Budapesten vagy a fővárosi agglomerációban van

– közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában