Ukrán válság

22 órája

Robert C. Castel: a jelenlegi nyugati politika csak meghosszabbítja az ukránok szenvedését

– A háborúra elpazarolt nyugati erőforrásokat még valahogy meg lehet magyarázni, de az ukrán lakosság növekvő szenvedését egyre nehezebb lesz – hangsúlyozza a Magyar Nemzetnek adott interjújában Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ új biztonságpolitikai tanácsadója.

MW

Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Robert C. Castel a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról is, miért csatlakozott az Alapjogokért Központ csapatához, illetve megosztotta véleményét a közel-keleti helyzetről is. A orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemissziójával kapcsolatban kifejtette:

Magyarország legfontosabb hozzájárulása az volt, hogy le mert tenni az asztalra egy B tervet ott, ahol addig csak A+ tervekről volt szabad beszélni. Egy épeszű szövetségben a vélemények pluralizmusának kell érvényesülnie.

A szakértő úgy véli, minden államnak a geopolitikai gondolkodás önálló laboratóriumának kellene lennie,  ahol olyan termékeket állítanak elő, amelyek szabadon versengenek egymással a gondolatok piacán. Ugyanakkor úgy látja, hogy ehelyett „egy chaplini gépezetet” kaptunk „futószalaggal és kényszeretetővel”. Véleménye szerint ezt a dinamikát törte meg hazánk békekezdeményezése.

Robert C. Castel kifejtette, hogy a háború „előnye” az, hogy  más területekkel ellentétben a katonai kudarcot nem lehet „szétmagyarázni”, mert míg a gazdasági statisztikákat meg lehet hamisítani, addig  „egy orosz páncéloshadosztály a Dnyepernél, bárhonnan nézzük, pontosan úgy néz ki, mint egy orosz páncéloshadosztály a Dnyepernél”. Úgy véli, a háborúra elpazarolt nyugati erőforrásokat még valahogy meg lehet magyarázni, de az ukrán lakosság növekvő szenvedését egyre nehezebb lesz.

Az emberi szenvedés fokozásával Oroszország a haladó Nyugat legfontosabb morális értékét, a gyengébbek megóvását fogja a Nyugat ellen fordítani. Csak idő kérdése, hogy felismerjük: megvédeni az ukránokat ettől a szenvedéstől nem vagyunk képesek, és a jelenlegi politikánkkal csupán meghosszabbítjuk ezt a szenvedést

– magyarázta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

A teljes interjú IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában