Az igazság órája

2 órája

Ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, az Európára is hatással lesz (videó)

Az uniós polgárok nem akarják finanszírozni az ukrán háborút.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus párti elnökjelölt beszédet mond a Michigan állambeli Potterville-ben tartott kampányrendezvényen 2024. augusztus 29-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Brandon

Nem valószínű, hogy komoly változás történik az Európai Unióban a következő időszakban, ez alól egy kivétel lehet, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba

 – mondta Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Szikra Levente, az AK vezető elemzője. Ebben az esetben Európa egy kicsit más irányba tud majd menni, mert ma az európai elit kéz a kézben jár a demokrata amerikai elittel, de a két fél közül az amerikaiak a befolyásosabbak. Nyilván, ha az Egyesült Államok politikájában gyökeres változás áll be, az Európát sem hagyhatja érintetlenül – érvelt a vezető elemző.

Az európai kormányok talán még képesek is lennének önállóan finanszírozni az ukrán háborút, de az európai polgárok már nem szeretnék ezt 

– mondta Kovács Attila. Az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója kifejtette: hogy az európai elit rendszeresen hoz olyan döntéseket, amelyek mögött nincs ott az európai emberek támogatása legyen szó migrációról, vagy a háború finanszírozásáról. Az európai társadalom a saját problémáit szeretné előtérbe helyezni.

A valós kérdés nem is csak az, hogy ki irányítja ma az Egyesült Államokat, hanem az, hogy ki irányította az elmúlt években?

 – tette fel kérdést Kovács Attila. Milyen politikai felelőssége van Kamala Harris alelnöknek ennek az egész világ előtt történő eltitkolásában? Mióta tud arról, hogy Joe Biden elnök nem tudja ellátni a feladatát, hiszen ők napi szintű munkakapcsolatban voltak egymással? – sorolta az igazgató.

Az Egyesült Államok büszke arra, hogy egy demokrácia, és egy demokráciában a kormány átláthatósága egy nagyon fontos alapelv

 – mutatott rá Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Ha az amerikai polgárok és mi is képtelenek vagyunk válaszolni arra a kérdésre, hogy ki látja el valójában az elnöki feladatokat, ki az, aki hatalmat gyakorol az ország kormányának élén, az demokratikus deficitet jelent, súlyos hiányosság a demokratikus berendezkedésben – érvelt.

Az Igazság órájának fenti adását itt nézhetik, hallgathatják meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában