A Krím2 akció kudarca rámutat az ukrán katonai vezetésen belüli feszültségre – frissül

932. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Kirilo Budanov, és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Maxym Marusenko

Cikkünk frissül

A Krím 2 akció kudarcát az ukrán katonai vezetésen belüli belharc okozhatta

Vaszilij Prozorov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt munkatársa szerint a sikertelen akció a Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) vezetője, Kirilo Budanov, és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij közötti hatalmi harcot tükrözi – írja a Magyar Nemzet.

A TASZSZ hírügynökség beszámolója alapján Prozorov úgy véli, hogy az ukrán haditengerészet erőinek minden Oroszország elleni rajtaütése az elmúlt években Budanov parancsnoksága alatt történt, jelentős médianyilvánosságot biztosítva számára.

Az Orosz Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy az ukrán haditengerészet 14 amerikai hajóval indított akciót a Krím-2 orosz fúrótorony elfoglalására.

Az orosz fúrótorony elfoglalására az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága tizennégy amerikai Willard "Sea Force" hajóból álló tengeri partraszálló egységet küldött az ukrán haditengerészet különleges műveleti erőinek tagjaival
– írták közleményükben.

A cikket itt tudja elolvasni. 

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Magyarország területére 2024. szeptember 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5725 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6508 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közöéte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában