Gondoskodáspolitika

1 órája

Idén 260 milliárd forintot fordít idősellátásra a kormány

Idősellátásra a kormány 260 milliárd forintot fordít idén, ez az összeg évről évre nő, és jövőre is fenn kívánják tartani – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Békés vármegyei Mezőberényben, írja az MTI.

MW

Illusztráció: A kormány elkötelezett a családok megerősítése mellett

Forrás: Shutterstock

Fülöp Attila a mezőberényi idősek otthona energetikai fejlesztésének átadóján elmondta, a kormány elkötelezett a családok megerősítése mellett. Vannak ugyanakkor olyan helyzetek, amikor nem elég a család támogatása, igénybe kell venni a szociális ellátás valamilyen formáját.

SIKLÓSI István; FÜLÖP Attila; DANKÓ Béla
Siklósi István polgármester, Dankó Béla, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára (b-j) a mezőberényi idősek otthona energetikai fejlesztésének átadásán 2024. október 7-én
Fotó: Lehoczky Péter / Forrás: MTI

Magyarországon napjainkban 155 ezernél több idős ember veszi igénybe a házi segítségnyújtást vagy a nappali ellátást, vagy lakik idősek otthonában – közölte.

Kitért arra, hogy vannak, akik a saját otthonukban szeretnének biztonságban lenni, nekik indították el a Gondosóra programot. Az eszközt már 650 ezren használják, és remélik, még többen veszik majd idénybe.

Az energetikai fejlesztés az idősotthonban lakók életminőségét javítja, a mindennapjaikat teszi szebbé – mondta Fülöp Attila.

Hangsúlyozta, a szakmai felkészültség mellett szívre és lélekre is szüksége van az ott dolgozóknak.

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője ismertette: az elmúlt években csaknem 10 milliárd forint értékben érkeztek források a mezőberényi önkormányzathoz, vállalkozókhoz és civil szervezetekhez.

Véleménye szerint az energetikai korszerűsítés azért is fontos, mert egyre nagyobb szükség van a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítására, hiszen a klímaváltozás hatásait, a súlyos aszályt például a térségben élő gazdálkodók egyre inkább tapasztalják. „Jó, ha nem veszteséget könyvelnek el idén” – jegyezte meg.

Dankó Béla szerint a városban minden korosztályra figyelnek, úgy fogalmazott, „ez minősíti leginkább a közösséget”.

Siklósi István (független) polgármester elmondta, a céljuk, hogy minél jobban érezzék magukat az otthonban élők; a beruházás egyben esztétikai fejlesztést is jelent.

A mezőberényi idősek otthonát az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázatán elnyert 179,29 millió forintból korszerűsítették energetikailag. Hőszigetelték a homlokzatot és a födémet; cserélték a külső nyílászárókat; új hőtermelő berendezést, valamint napelemeket telepítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában