Kiderült, miért tarthat Zelenszkij a tűzszünettől – frissül

963. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Cikkünk frissül!

Ezért félhet Zelenszkij a tűzszünettől

A nyugati támogatás, különösen az Amerikai Egyesült Államok és Németország részéről, késlekedett és nem volt elegendő, ezzel tovább bonyolítva az ukrán hadsereg helyzetét. Az energiahálózat összeomlása és a fűtés nélküli tél fenyegetése arra kényszeríti az embereket, hogy elhagyják az országot, Ukrajna jövője pedig egyre komorabb képet fest – írja Melik Kaylan a Forbes-ban megjelent véleménycikkében.

A nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértő szerint egy olyan tűzszüneti javaslat, amelyben Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását, első ránézésre kompromisszumnak tűnik

– olvasható a Magyar Nemzet szemléjében.

A katonai szövetség szabályai szerint ugyanakkor nem lehetséges olyan országok csatlakozása, amelyek konfliktusok részesei. Ez azt jelenti, hogy az Ukrajna NATO-tagságához vezető folyamat hosszú, miközben Oroszország továbbra is jelen lesz és befolyását növeli – fejti ki Kaylan.

A szakértő Örményország és Georgia korábbi példájából kiindulva arra számít, hogy Moszkva terve valahogy úgy néz ki, hogy Volodimir Zelenszkij kénytelen lesz ideiglenesen átadni a megszállt területeket a NATO-hoz való csatlakozás ígéretéért cserébe. Mire a NATO végrehajtja a csatlakozást, a hadsereg ultranacionalista elemei fellázadnak, és puccsot hajtanak végre az ukrán elnök ellen, amiért átengedte a megszállt területeket.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában