Több tízezer katona áll készenlétben, ha Moszkva megtámadná a NATO-t – frissül

971. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Brit Boeing AH-64D Apache Longbow harci helikopter a Swift Response 24 fedőnevű NATO-hadgyakorlaton az észtországi Nurmsi katonai repülőterén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Valda Kalnina

Cikkünk frissül!

Több tízezer katona áll készenlétben, ha Moszkva megtámadná a NATO-t

A NATO felkészült egy esetleges orosz támadásra – derült ki Carsten Breuer német vezérkari főnök és Christopher Cavoli amerikai tábornok közös interjújából, amelyet a Der Spiegel közölt. 

Amerikai katonák a Swift Response 24 fedőnevű NATO-hadgyakorlaton az észtországi Nurmsi katonai repülőterén 2024. május 10-én
Fotó: Valda Kalnina / Forrás: MTI/EPA

Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország fenyegetése valós, és az ukrajnai háború végkimenetelétől függetlenül Moszkva megerősödhet. „A GDP két százaléka csak a minimum, amit védelemre kell fordítani” – mondta Cavoli, felszólítva a NATO-tagállamokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. Szerinte a NATO-nak „jelentősen növelnie kell fegyveres erőinek katonai képességeit”, hogy szembenézhessenek az egyre növekvő kihívásokkal.

Cavoli szerint „ma már több tízezer katona áll készenlétben”, akik néhány nap alatt bevethetők, ha a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezne.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Légitámadás érte Harkovot

Orosz légicsapás érte az éjjel Harkivot, 12 ember megsebesült – jelentette az ukrán rendőrség. A hatóságok szerint a sebesültek között hét nő, és öt férfi van. 

Az oroszok a várost KAB-250-es irányított légibombákkal  támadták helyi idő szerint este 10 óra körül - jelentette a rendőrség. A támadás miatt a város egyes területein megszűnt az áramszolgáltatás. Volodimir Timosko, a regionális rendőrség vezetője szerint a támadás célja Harkiv polgári lakosságának terrorizálása volt. (Kyiv Independent).

„Patyomkin-hadsereggé” változtak az európai NATO-erők

Szisztematikus csapat- és arzenálcsökkentés, következetlenségek, és logisztikai hibák miatt is csökkent a szövetség hatékonysága Európában – írta a Bloomberg.

A NATO európai haderőinek hanyatlásához nemcsak a hadseregek és költségvetések megszorítása, hanem a források pazarlása is hozzájárult. A hatóságok gyakran vásárolnak drága és csúcstechnológiás fegyvereket presztízsük növelés érdekében, ahelyett hogy fenntartanák meglévő arzenáljukat – írta elemzésében a portál.

A NATO kifeszített zászlaja a lettországi Adazi település közelében lévő NATO-támaszpont parancsnokságának átadási ünnepségén 2024. október 17-én
Fotó: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

További probléma, hogy Európában a hadseregek jellemzően helyi gyártóktól rendelnek fegyvereket a gazdaság segítése és a munkahelyteremtés reményében. A gyártási szabványok azonban országonként eltérőek lehetnek. Emiatt például az egyik NATO-tag által gyártott 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyakran nem kompatibilisek a szövetség más tagjai által gyártott fegyverekkel.

A logisztikával kapcsolatban is felmerülnek problémák: a hidegháború befejezése után a NATO-országok leállították az infrastruktúra fenntartását Európában, amely szükség esetén lehetővé tenné az üzemanyag-, élelmiszer- és lőszer utánpótlási vonalak sürgős telepítését. A szövetség más kontinensekre összpontosított, és sok évet töltött a logisztika finomhangolásával Irakban, Líbiában, Szudánban és Pakisztánban. Az elmúlt két évben a NATO folyamatosan gyakorlatokat és teszteket hajtott végre a csapatok mobilabbá tétele és az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció forgatókönyvére való felkészülés érdekében.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4996-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5373-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában