Otthon

2009.06.30. 02:29

Pici, de minden belefér

Székesfehérvár - A kényszermegoldásokból is lehet előnyt kovácsolni, a mini tereket minimális és praktikus bútorokkal berendezni, mivel itt kihasználatlanságokra nincs lehetőség. Krizsán Kati lakberendező segítségét is kérte Andrea a lakás-átalakításban. Izgalmas megoldásokként a szakember ezeket emelte ki:

Fejér Megyei Hírlap

Négy éve lakik ebben az alig hatvan négyzetméteres lakásban Törsök Andrea. Még be sem költözött, a falakat már áttervezte, szabad tereket akart érezni maga körül. A falakat ő maga festette, színesre természetesen, világos parkettát választott hozzá, a nappali oszlopának alját terméskővel borította, mediterrán jelleget adva a lakásnak. Négy év elteltével azonban Andrea újabb átváltoztatásba fogott. Egy-két praktikában Krizsán Kati lakberendező is segített. A lakásfelújítással nemrég készültek el.

A bejárati ajtóban állva a közlekedő és a nappali között egy homokfútt üveggel elválasztott térelválasztó vonzza a tekintetet. A térválasztó nappali oldalán virágvályú is van: sosem látott virágokat válogatott össze Andrea, az egyik karikában csüng, a másik színesen terebélyesedik, a harmadik csupasz zöld csúcsaival magasodik a menyezet felé. Mögöttük rejtett fények, ezek emelik ki sejtelmesen a tartóoszlopot, amelynek széle rakodófelületként is funkcionál, amikor a háziasszony a kanapén esténként tévét néz, vagy olvas. A nappaliban Andrea csak kisméretű bútorokat helyezett el, ezzel is növelve a teret: átlátszó üveg az asztal, az ablakon pihekönnyű fényáteresztő függöny, a kísérő függöny is könnyed, légies, a szoba sarkában gipszkartonból kialakított, pisztácia színűre festett rakodópolc színvilága köszön vissza hajszálvékony csíkjain. A parkettát Andrea a korábbi világosról cseresznyeszínűre cserélte, melegebbé téve ezzel a környezetet. A tévé mögé hasonló színű fapanelt szereltetett, amivel eltakarja praktikusan a tévé és zenegép vezetékeit, de dinamikusabbá is teszi ezzel a szobát. A falak halványkrémszínűek, ezt kombinálja naranccsal, pisztáciával. Andrea imádja a fényeket, a rejtett világítást, a lámpákat, a mécseseket. Ennek megtervezésére külön gondot fordított.

A fürdőszoba területével toldotta meg Andrea a hálószobát, gardróbot alakítva ki a helyén, amit a belépő elől az ajtó eltakar. A pici szekrényekbe - nem akarok hinni a szememnek -, jó szervezéssel minden belefér. Praktikusan kihasználva benne minden talpalatnyi helyet. A gardrób felső, nehezen elérhető részében kapnak helyet most a téli ruhák. Fortélyt itt is bevetett Andrea: nem kell felmásznia székre rakodás idején, egy mozdulattal, emelőrúd segítségével legördíthető az egész.

Mivel a fürdőszoba kapott helyet a kamra helyén, a konyhában szükség volt a rakodóhelyek bővítésére. Fergeteges az ötlet. Egy mozdulat és a konyhaszekrény keskeny oldalfalán lévő kallantyút meghúzva előbukkan a bepolcozott kamraszekrény, helyet adva tárolódobozoknak, krumplinak, hagymának. A pici konyhában mindennek van helye. A mosogató alatt is praktikus megoldások tűnnek elő: a tisztítószerek tárolására U alakban kivágva a felsőpolc, hogy helye legyen a csapszerelvényeknek is. A méretek miatt itt is minden kihasznált: az elszívó fölött, a csövek előtt alig harminc centis a hely, de bepolcozva az is: a fűszeres üvegcsék éppen elférnek rajta.

Krizsán Kati lakberendező segítségét is kérte Andrea a lakás-átalakításban. Izgalmas megoldásokként a szakember ezeket emelte ki:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!