2015.09.28. 14:23
Hordót, de acélból!
Székesfehérvár – A gondos szőlősgazda a hordókat egész évben ápolja. Ha rozsdamentes acéltartályt választ, időt, energiát spórol.
– Mérete 30l-tól 1000 literig terjedhet, könnyen mozdítható, egyszerű tisztítani: mosogatószeres vagy folyékony szappanos vizes mosás után csak öblítsük ki! Dörzsi szivacsot ne használjunk és a fahordóknál alkalmazott hordómosók használata is tilos – tanácsolja Fister Judit.
Szakértőnk, Fister Judit szerint az acéltartály használata előnyös
– A bort az acéltartályban élelmezési parafinolaj védi, amit a bor felszínére öntünk, arra tesszük a merülő fedelet, majd a külső fedéllel zárjuk le. Ha a must forralására használjuk, akkor a belső merülő fedélre nincs szükség. Ekkor gumihevederrel rögzítjük a külső fedelét, amin elhelyeztük a megfelelő méretű kotyogót. Ez meggátolja, hogy a keletkező széndioxid helyére a tartályba mikrobákkal fertőzött levegő jusson. A tartályt csak kétharmad részéig szabad musttal megtölteni, mert különben az erjedő must kiforr a hordóból. Kisebb mennyiségű mustot eredményesen erjeszthetünk üvegballonban vagy demizsonban is.