Otthon

2015.11.02. 14:33

Sakktábla és polc a divat: Nagy változások figyelhetők meg a szekrénypalettán

A régi nagy darab szekrények és a tömött, elemes szekrénysorok ideje lejárt. A mai szekrénydivatra a szellősség, a színesség és a játékosság jellemző.

Tóth B. Zsuzsa

A vásárlók kevésbé keresik a hagyományos szekrényeket, legfeljebb az idősebb korosztály ragaszkodik még a klasszikus szekrénysorokhoz. Vida Róbert bútorkészítőtől megtudtuk, hogy a mai lakások nappali szobáiba nem feltétlen szekrénysort vásárolnak a családok. Inkább a különböző méretű, alakú, jól variálható, kisebb darabokat részesítik előnyben. Ma már nem keresik a nagy, két ajtós szekrényeket a sor végére, legfeljebb egyetlen akasztósat kérnek.

Vida Róbert bútorkereskedő szerint egyre keresettebbek azok a szekrények, amelyek szellősek és frontlapjaik két színt képviselnek vagy tükrösek. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A nagy képernyős, lapos tévék térhódítása is változtatott az igényeken. Inkább egy nagyobb, de alacsony tévétartó szekrényt vásárolnak a vevők. Fölé vagy köré szellős polcokat választanak, vagy vitrines szekrényt. Sok esetben a falra szerelik a televíziót, amely alá ugyancsak alacsony szekrény praktikus. A mellette levő szekrények alakjának, méretének csak a képzelet szab határt. Sőt, ma már a frontlapok színének is. Elterjedt ugyanis, hogy a váz azonos színű anyagból készül, de a frontlapoknak csak némelyike ugyanolyan színű, a többi nem. Különleges, vidám, sakktábla szerű hatást érhetünk el így, feldobva a bútorral a helyiséget.

Remekül variálhatjuk a szekrény ajtajainak színét a padló, szőnyeg, függöny, ülőgarnitúra színével. Harmonikus a barna szín több árnyalatának variálása, dinamikus a piros szín megjelenése, férfias a fekete-fehér kombináció. Amennyiben van a lakásban gardrob szoba, a többi helyiségbe kevesebb, kisebb szekrény kell.

Praktikus, ha kisebb térbe világosabb, szellősebb szekrényt választunk, nagyobb helyiségbe lehet robosztusabb, sötét szekrényt is helyezni. A kis helyiséget ugyanis optikailag kicsinyítik a sötét színek.

A szekrények belső elrendezése szintén sokat változott az elmúlt években. Ha van bőven helyünk, praktikus kiegészítők segíthetik az átláthatóságot és a rendszerezhetőséget, a rend megtartását. Külön fiókok, tartók szolgálnak például a nadrágok, pulóverek, nyakkendők, zoknik, cipők tárolására. Sok kiegészítő fémrács, fiók kapható, de borsos áron. A gardrób szekrényekbe rengeteg holmi elfér, ráadásul helytakarékosak, ha tolóajtósak. Nem tűnnek robosztusnak, sőt, kifejezetten elegánsak, ha faltól falig és plafonig építik be, aztán tükörrel borítják a frontokat. Szinte nem is látszik, hogy szekrény van a szobában, sőt, a tükrök optikailag növelik a teret. A többi szekrény még ma is fogantyúval készül. Azok kiválasztásához többezres kínálatot biztosítanak a gyártók, kereskedők. A fényes, krómos és a matt színek dominálnak. Fontos, hogy a fogantyú illeszkedjen a szekrény stílusához.

Nálunk még nem terjedtek el a ruhásszekrényeket kiváltó nyitott polcok, fogas állványok. A vásárlók még a zárt szekrényeket keresik.

Az előszobaszekrények nem sokat változtak, funkciójuk szinte a régi. Legfeljebb az egykori telefonos ülőkékkel egybeépített darabok ideje járt le, ahogy elterjedt a vezeték nélküli telefon.

A cipős pocok, szekrények és a felső fogasok kialakítása sokféle lehet. Népszerű példa, amikor egy keskeny, álló szekrény egyik oldalán van a fogas, alatta egy ülőke, cipőtartóval.

A gyerekszoba bútorozása rengeteg féle variációt kínál. A festett, mesefigurás ajtólapok, szekrények, ágyvégek megjelenése mellett azonban fontos, hogy gyerekbarát legyen a bútor anyag és alakja.

Anyagukat illetően a szekrények sokfélék lehetnek. Fából ma már ritkábban készülnek, inkább tömörfa bútorlapból, amelynek széles választéka várja a vásárlókat. A frontlapok az úgynevezett MDF anyagból készülnek leginkább, de lehetnek magas vagy selyem fényűek is. Ami a színeket illeti, divatosak a világos és sötét színek kombinációi a szekrénysoron belül. Az üveges vitrin még kelendő, áttetsző, savmart üveggel készül. Rengeteg féle minta közül lehet választani, és gyárilag színezett üvegeket ugyancsak kínálnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!