Perkáta

2014.09.16. 15:35

A receptúra: egy csipet és egy marék

Perkáta - Aratópálinka, birkagulyás, marhapörkölt, babgulyás aratógombóccal, töpörtyűs vakarcs, pompos és tepsis krumplis pite a felhozatal az egykori aratások hangulatát idézte.

V. Varga József

Az egyes ételekhez napi tippként Viczkó András ajánlotta a tojást, mint fontos és kifejezetten használandó alapanyagot. Imigyen mondta a tréfás atyafi: Végy egy erdei jércetojást, mosd le harmatvízzel, majd... A főzéshez szükséges legfontosabb tanácsát olvasóinkkal is megosztjuk. Első lépés: gyújtsd meg a tüzet! És hogy a receptúra se maradjon el: egy csipet, egy marék, vagy amennyit te gondolsz.

Az „aratós" főzőcske győztes Abrak-A-Babra csapata: Csobáncziné Ági (b), Fehérné Erzsi, Szabó Bianka, Mohainé Csányi Mónika, Nagy Anikó, Kovács Melinda és Piros Orsolya. Fotó: A szerző

A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet – az önkormányzattal karöltve – ötödik alkalommal rendezte meg kétnapos aratóünnepét és mezőgazdasági gépkiállítását a kastélykertben, hamisítatlan Hangya szatócsbolttal, szüreti felvonulással és bállal. A gasztronómiai versenyben a település legjobb pálinkáját és legfinomabb aratóételét keresték. A versengő csapatok a sajátjuk mellett meg-megkóstolták egymás aratópálinkáját, s az egyöntetű vélemény szerint valamennyi kiállta a próbát. Tovább aztán nem is cifrázták a dolgot.

A főzőverseny már nehezebb diónak bizonyult, a tekintetes zsűri mind az öt tagja szívta a fogát: ez is finom, az is jellegzetes. A zsűri elnöki tisztét Pavlicsek Csaba, olimpiai bajnoki bronzérmes és világbajnoki ezüstérmes szakács és ételszobrász látta el, s amint lapunknak elmondta, a tizenöt csapat igazán kitett magáért, kiválóan vizsgázva mind a szabadtűzi főzésben, mind a falusi vendéglátásban.

A győzelmet az Abrak-A-Babra fantázianevű csapat (csupa-csupa kedves hölgy) szerezte meg, a polgármesteri hivatal dolgozói és barátai igazi aratóétellel – babgulyás aratógombóccal és töpörtyűs vakarccsal – rukkoltak elő. Második helyezést ért el Patai Gabika és különítménye a birkagulyással, harmadik lett a Szövőkör a szatmári kaszás levessel. Különdíjat érdemelt a Kisbács Egyesület marhalábszár-gulyása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!