szponzorált tartalom

2021.07.05. 07:35

Csatlakozzunk a Zöld Programhoz, használjuk ki a körforgásos gazdaság előnyeit!

A körforgásos gazdaságról egyre több szó esik manapság, hiszen az ennek irányába történő fejlődés az elmúlt időszakban az Európai Unió környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának célkeresztjébe került. De nézzük, mit takar ez a fogalom pontosan?

A gyakorlatilag a nagy ipari forradalom idejétől kezdve tartó időszak szisztémáját lineáris gazdasági modellként lehet leírni. Eszerint a természetből kitermelhető, tehát elsődleges nyersanyagokból készülnek a termékek, amelyek, ha lejár az élettartamuk, gyakorlatilag egyből hulladékká válnak. Ez tehát azt jelenti, hogy az anyag és az energia, ami bennük van, a gazdaság számára elveszik, kikerül a rendszerből. Ennek egyenes következménye, hogy folyamatosan és sajnos egyre növekvő módon fogyatkozik az emberiség által könnyen felhasználható természeti erőforrások mennyisége.

Erre az egyre nyomasztóbb problémára próbál megoldást találni a körforgásos gazdaság ideája, amelynek lényege, hogy a gyártott termékek alapanyagai nem kerülnek ki a rendszerből: miután az adott termék „tönkremegy”, eléri élettartamának a végét, az azt alkotó anyagokat visszanyerik és újrahasznosítják. Mindez azért is jelent(ene) nagy előrelépést, mert becslések szerint jelenleg legyártott termékek anyaginak mindössze 1 százaléka marad még „használatban” azután, hogy azt valahol valaki megvásárolta.

A körforgásos gazdaság szereplői közül az egyik legnehezebb helyzetben az építőanyaggyártók vannak, esetükben nehéz újrahasznosítható anyagokat „találni”. Ezért is fontos a Masterplast példája, a Hungarocell Zöld Program elindítása. Ennek keretében ugyanis egy olyan anyagot, a Hungarocell EPS és XPS darabokat vonják be a körforgásba, amelyek eddig általában a konténerbe kerültek, onnan pedig a szeméttelepre.

A Hungarocell Zöld Programban visszagyűjtött polisztirol maradékokat egy speciális technológiával „átalakítják”, betonnal és felületképző anyaggal keverik. Ebből születik meg a Thermobeton, amely egy kiváló hőszigetelő paramétereket felmutató anyag, bátran ajánlható új építésű házak, de régebbi ingatlanok utólagos födémszigeteléséhez is. A részletekről a Masterplast partnereinél, az ország számos pontján megtalálható Öko-Pontokon lehet érdeklődni.

Öko-Pontok Fejér megyében:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

E-mail: [email protected]

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

E-mail: [email protected]

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában