legyen véleményünk

2018.11.16. 07:45

Szkeptikusok Fehérváron – Konferencia a tudományról az álinformációk korában

Tudomány az álinformációk korában címmel a Szkeptikusok XXIV. Országos Konferenciáját szombaton 10 órától az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Kandó termében (Budai út 45.) rendezik meg.

V. Varga József

Mi vagy MI? Emberek vagy mesterséges intelligencia?

Forrás: Pixabay

Hogyan is mondta Lukács Béla fizikus? A szkeptikus a görögök szerint olyan ember, aki föláll valami csúcsra, és onnan minden irányban szétnéz. És a végén kialakít egy véleményt.

A szkeptikusok szerint a tudományos szkepticizmus a tudományos módszer alkalmazását jelenti a világ megismerése céljából, legyen szó egy új gyógymód megismeréséről, vagy egy hihetetlenül hangzó internetes cikk olvasásáról. A szkeptikusok szerint a tudományos módszer jelenleg a legalkalmasabb, hogy a világról minőségi tudást szerezzünk.

Amint megtudtuk: a hazai szkeptikusok 1995 óta minden évben összegyűlnek Székesfehérváron, hogy tapasztalatot cseréljenek és megvitassák az aktuális kérdéseket, teendőket. Az összejövetel fő célja a kritikus gondolkodás népszerűsítése. Ennek érdekében fórumot kapnak azok az elsősorban természettudományos területeken dolgozó szakemberek, tanárok, újságírók, illetve a természettudományok iránt érdeklődő diákok, akik fel szeretnének lépni az áltudományos és tudományellenes nézetekkel szemben. A résztvevők tapasztalatot cserélhetnek és egymástól is tanulhatnak.

Mi vagy MI? Emberek vagy mesterséges intelligencia?
Fotó: Pixabay

A szombati konferencia délelőtti előadásaiban szó esik majd az információáramlás és az együttműködés fontosságáról a józan észért vívott küzdelemben; arról, hogy kiből lesz Mars-kutató; valamint a hitelesség természetrajzáról. Miért vagyok szkeptikus? – háromnegyed 12-től Almár Iván csillagásszal, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tiszteletbeli tagjával Benkő Andrea szerkesztő-műsorvezető beszélget.

A délutáni program előadásainak témái: Mi vagy MI? – Operáció vagy kooperáció?, illetve A mesterséges intelligencia alkalmazásának jogi aspektusai. Az előadók: Pintér Gábor András producer, Kiszely Márta szeizmológus, Vitályos Gábor információtechnológiai szakértő, Alföldi István igazgató és Tari Fruzsina jogász. A levezető elnökök: Seebauer Márta dékánhelyettes, intézetigazgató, egyetemi docens és Nagy Rezső főiskolai docens.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!