Receptek

2014.03.04. 16:05

Az epres tiramisu receptje

Az ételallergiásoknak ügyelniük kell az étrendjükre, de az alábbi édesség másoknak is ajánlott.

A bodajki Hossó Anita receptjeivel már több, a Pannon Lapok Társasága által kiadott receptkönyvben találkozhattunk. Aki a tojásra érzékeny, bátran fogyaszthatja a következő epres tiramisut. Kell hozzá egy rúd vanília, 20 deka eper, 40 deka mascarpone, egy deci habtejszín, 10 deka porcukor, 10 deka tojásmentes babapiskóta, egy deci hideg kávé, 2 3 evőkanál kakaópor. A vaníliarudat kettévágjuk, az epret megtisztítjuk, felszeleteljük. A mascarponét elkeverjük a tejszínnel, a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarudat is. A babapiskótákat megforgatjuk a kávéban. A mennyiség felét belerakjuk egy magas peremű tálba, töltse ki a tál alját. A tésztára simítjuk a krém negyedét. Rátesszük az eper felét, és erre is krémet kenünk, a negyedét. A maradék kávéba forgatott babapiskótával befedjük, amire ismét krémet rétegezünk. A krémből maradjon a tészta bevonására is, majd rakjuk meg a süteményt eperrel. Gazdagon szórjuk meg kakaóporral és tegyük körülbelül három órára hideg helyre.

Az eper mutatós dísze, finom összetevője a tojásmentes sütinek (Fotó: Melczer Zsolt)

Az említett receptkönyv nek ezen az oldalán található a kálócfai Rákos Ferenc ajánlata. A fűszeres túróval töltött gomba igen szimpatikusan hangzik. Vegyünk hozzá hat nagyobb fej gombát, 25 deka túrót, egy pohár natúr joghurtot, és zöldfűszereket, bazsalikomot, oreganot, majorannát, petrezselymet, valamint sót, borsot, fokhagymát, füstölt sajtot.

A túrót, a joghurtot és a fűszereket a sóval, borssal, fokhagymával alaposan dolgozzuk össze, hagyjuk kicsit állni. A gombák tönkjét ne használjuk, fagyasszuk le, később még egy leveshez megfőzhetjük. A fejekbe töltsük be a masszát, helyezzük az egészet tűzálló tálba, lefedve 5 6 percig süssük. Amikor levesszük a fedőt, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal és süssük még pirosra. Önmagában is, de rizzsel is kitűnő eledel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!