gasztro

2018.03.02. 11:00

Édes élet, avagy sütés nélküli receptek egyszerűen, gyorsan

A gyorsan, sütés nélkül elkészített sütemények is éppolyan finomak, mint megsütött társaik.

Szanyi-Nagy Judit

Egyik olvasónk kereste meg lapunkat azzal a kéréssel, hogy ezúttal sütés nélküli ételek, desszertek receptjeit mutassuk be‒ így a Gasztrománia e heti tematikája erre épül. Szerencsére számos megoldás közül válogathatunk, és jó tudni: egy sütés nélkül desszerthez a legtöbbször elég a babapiskóta mint piskótaalap; de a sütőporos-bögrés megoldások is a család könnyen elkészíthető kedvenceivé válhatnak.

Az örök kedvenc

A kókuszgolyó nemcsak a kókuszkedvelők körében népszerű, hanem azokban az otthonokban is, ahol gyorsan szeretnének összedobni valami finomságot. Először daráljunk le 50 dkg háztartási kekszet, majd keverjük össze 10 dkg (nem hideg) vajjal, 10 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál kakaóval, 2 dl tejjel és fél teáskanál rumaromával.

A kókuszgolyó egy, szinte mindenki által ismert sütemény.

Az összeállt elegyből nedves kézzel formáljunk golyókat, és azokat egyenként forgassuk meg 10 dkg kókuszreszelékben. Ha morzsálódik a massza, adjunk hozzá még egy kevés tejet addig, amíg formázhatóvá nem válik! A kész golyókat tegyük tálcára, takarjuk le fóliával és rakjuk 1-2 órára hűtőbe, hogy szépen megdermedjenek. A közepébe cseresznyét, meggyet és sótlan földimogyorót is tehetünk.

Egy bögre sütemény

A bögrében készült, egyfős sütemények egyáltalán nem igényelnek nagy konyhai tudást‒ mégsem fekszünk le úgy, hogy egy napot süteményevés nélkül töltöttünk. A banános bögrés süti elkészítéséhez mindössze 5 percre van szükségünk, az előkészítéssel együtt.

Ha egyedül sütiznénk, készítsünk bögrés finomságokat! Fotó: Mindmegette

Ehhez szeleteljünk fel egy banánt, adjuk hozzá egy tojás fehérjét, majd keverjük össze negyed bögre zabliszttel vagy fehér liszttel, fél teáskanál sütőporral, fél teáskanál fahéjjal és 2 evőkanál mézzel. Ha a süteményt a bögréből szeretnénk enni, az összetevőket nyugodtan összekeverhetjük benne. Azonban, ha később ki szeretnénk fordítani a desszertet, érdemes az elegyet egy másik tálban készre keverni, s úgy egy kiolajozott-lisztezett bögrébe önteni. Három percig mikrózzuk 700 Watton.

Habos-csokis álom

Egy jénai tálban igazán mutatós, extra csokis süteményt kaphatunk, ha elkészítjük a következő receptet. Keverjünk össze 15 dkg margarint 3 tojás sárgájával és 15 dkg porcukorral. Adjunk hozzá 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, egy kevés rumaromát és a 3 tojás habbá vert fehérjét.

A habos-csokis álmot már kevesebben ismerik,de megéri kipróbálni, még úgyis, hogy lényegében nyers tojást tartalmaz.

Alapként a krém egy részét használjuk, erre tegyünk rá egy réteg babapiskótát, ismételjük meg ezt a lépést, majd krémmel fedjük le a teljes süteményt. Ehhez a mennyiséghez 20 dkg babapiskóta kell, ha kevesellnénk, duplázzuk meg minden alapanyagot! Hogy mutatósabb legyen a desszert, verjünk fel 2 dl habtejszínt, és vonjuk be vele a sütemény tetejét. Ahhoz, hogy még csokisabb végeredményt kapjunk, készítsünk mázat: két evőkanál cukrozatlan kakaóport keverjünk össze 2 evőkanál cukorral, és 2 evőkanál vízzel főzzük sűrűre. A tűzről levéve tegyünk bele 2 dkg margarint, s addig keverjük, amíg az el nem olvad benne. Csorgassuk a süti tetejére a mázat, majd tegyük hűtőbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!