Gasztro

2018.03.01. 16:00

Tiramisu: egyszerű, kávés, pazar ízvilággal

A kávés különlegesség igazán laktató, amellett, hogy kellően krémes és pazar ízvilágú.

Szanyi-Nagy Judit

Sokan az egyik fő alapanyag, a mascarpone miatt nem mernek nekivágni a tiramisu készítésének ‒ arról nem is szólva, hogy a tojás nyersen kerül a süteménybe. Pedig érdemes kipróbálni: könnyen örömteli perceket szerezhetünk családtagjainknak a sütés nélküli desszerttel.

Tegyünk 25 dkg mascarponét egy keverőtálba, majd adjunk hozzá 3 dkg porcukrot és 3 darab tojás sárgáját. Egy másik tálban először a tojások fehérjét verjük kemény habbá robotgép segítségével, majd ezt követően keverjük össze a géppel ‒ alacsony fokozaton ‒ a mascarponét, a porcukrot és a tojás sárgáját. Fontos a sorrend, máskülönben a fehérje nem verődne fel a mascarpone zsírtartalma miatt! A habot ezt követően keverjük a többi összetevőhöz. Egy tányérba töltsünk 2 dl tejeskávét vagy instant kávét (attól függően, mennyire szeretnénk erős kávéízt érezni), és keverjünk bele ízlés szerint rumot vagy amarettót. A szükséges ‒ nagyjából 35 darab ‒ babapiskótát ebbe a folyadékba mártogassuk bele, de óvatosan és gyorsan, hogy azok ne ázzanak el.

Tojásfehérje helyett tejszínt is használhatunk Fotó: Pixabay

Egy kisebb jénai aljára szorosan fektessük le egymás mellé a babapiskótákat, s azt követően kenjük rá az elkészült krém felét. Erre jön még egy réteg babapiskóta, majd az utolsó adag krém. A sütemény tetejét jól átszitált holland kakaóporral díszítjük. A tiramisu egyetlen hátránya, hogy érdemes időben elkészíteni: ha lehet, pihentessük egy éjszakán át a hűtőben, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!