2018.03.21. 18:00
Zsemle és túró: jó párost alkot
A szikkadt zsemle egyik tökéletes felhasználási módja az alábbi recept.
Régi korok nagy kedvence a túrós étel Fotó: Mindmegette
A túrós zsemle olcsó és egyszerű. Először keverjük simára a töltelék hozzávalóit: 0,5 kg túrót, 1 tojást, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 citrom héját, 4 evőkanál porcukrot, 2 nagy evőkanál tejfölt, 1 csipet sót és 2 marék mazsolát. Négy adaghoz 10-12 darab zsemlét vágjunk ketté, s a belsejüket kaparjuk ki úgy, hogy 1 centi vastag héjat hagyunk. Langyosítsunk 6 dl tejet, adjunk hozzá 5 dkg olvasztott vajat és 3 evőkanál cukrot.
A zsemlék kikapart belét öntsük le az elegy egy részével, azokat nyomkodjuk meg, adjuk a simára kevert töltelékhez. A zsemléket is mártsuk meg a tejben, majd helyezzük egymás mellé egy kivajazott tálba. Adjuk hozzá a tölteléket, locsoljuk rájuk a maradék vajas tejet, majd kanalazzunk tejfölt a tetejükre. Harminc perc alatt süssük készre, míg a zsemlék széle néhol megpirul.