húsvéti menü

2018.04.01. 16:00

Darált húsból ünnepi étel: a Stefánia-vagdalt

A felhasznált tojás miatt húsvétkor különösen aktuális a darált húsos Stefánia-vagdalt.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: Pixabay

Egy zsemlét vízben puhára áztatunk. Egy hagymát, illetve egy-két gerezd fokhagymát megpucolunk, azokat apróra vágjuk. A hagymát kevés olajon világosra dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzákeverjük. Egy edényben 50 dkg sertés darált húst villával szétmorzsolunk, hozzáadunk egy tojást, az előzőleg dinsztelt hagymákat és a puhára áztatott, kifacsart zsemlét. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, mustárt és egy adag majoránnát, melyet a tenyereink között szétmorzsoltunk. Ezt az elegyet dolgozzuk össze.

Hámozzunk meg négy főtt tojást, azok széleit vágjuk le, hogy a végükön egyenes felületet kapjunk.

Ezzel a lépéssel a tojások könnyedén egymás mellé helyezhetők lesznek. A munkalapra tegyünk alufóliát vagy folpackot, majd a közepén egy csíkban szórjuk meg zsemlemorzsával. Erre fektessük rá az előzőleg összedolgozott húsos elegyet, annak közepébe készítsünk ujjunkkal egy mélyedést. Ebbe helyezzük bele a levágott végű főtt tojásokat, majd az alufólia vagy folpack segítségével

tekerjük fel a húst, úgy, hogy hengeralakot kapjunk.

Kenjünk ki egy tepsit olajjal, csúsztassuk bele a húst, s annak tetejét is locsoljuk meg egy kevés olajjal. 200 fokos sütőben egy órán át süssük, közben néha-néha locsoljuk meg. Ha a teteje túlságosan elkezdene barnulni, érdemes letakarni egy fóliával. Az ínyencek vékonyra szeletelt szalonnát is tehetnek a tetejére, ám ebben az esetben – elkerülve a megégést – kifejezetten érdemes a vagdaltat fóliával letakarni. A fóliát csak a sütés végén távolítsuk el, hogy az étel piros színt kapjon.

Ha elkészült, hagyjuk hűlni a tepsiben, majd óvatosan vegyük ki abból, nehogy eltörjön. A könnyebb vághatóság érdekében akár őzgerincformában is elkészíthetjük a vagdaltat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!