2018.04.01. 08:00
Húsvéti sonka: döntsünk jól!
Már a vásárlásnál eldől, hogy finom, omlós lesz-e a húsvéti sonka.
Az elkészítés nem nagy ördöngösség Fotó: Mindmegette
Ma már sonkából is egyre több van a piacon, így nem csoda, ha zavarba jön az ember a bőséges kínálattól. Akik csak egy-két alkalommal esznek a sonkából, azoknak érdemes 1,5–2 kilós húsokat venniük, míg a nagyétkű sonkarajongók 5 kilós „csomagot” is választhatnak. Ha kötözött sonkát szeretnénk, vásároljunk félbevágott verziót, annak látszódó lapmetszete miatt. Ebből ugyanis megállapítható, hogy az adott hús mennyire zsíros, és hogy jó minőségű-e: ha a füstölt sonka színe bordó, sötét rózsaszínbe hajló, illetve a metszeten nem találhatók véraláfutások, jól döntöttünk. A hús ne legyen túl puha, de túl kemény sem. Bőrös sonka esetén a bőrt is figyeljük meg: az legyen szőrtelen és egységes.
Ha meg szeretnénk főzni a sonkát, már előző nap áztassuk be hideg vízbe. A főzéshez már friss vizet használjunk, a sonkát annyi órán át főzzük, ahány kilós húst vettünk. Főzés közben a víz éppen csak gyöngyözzön; a hús akkor készül el, ha a húsvilla könnyen siklik benne. Ízlés szerint tehetünk a vízhez hagymát, babérlevelet, de akár kakukkfüvet is.