2018.05.20. 15:00
Ha szörp, az csakis házi legyen!
A bodzaszörpről is elmondható: ahány ház, annyiféle szokás, ki a hígabb, ki a töményebb verziót szereti. Ez a recept az utóbbi kategóriába sorolható.
A nyár nagy slágere a bodzaszörp
Fotó: Pxhere
10 kg cukorból és 5 liter vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben.
A szirupot nem kell felforralni, elég, ha csak a cukor olvad fel.
Az elkészült elegyet kihűtjük, majd beletesszük az alábbi hozzávalókat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100 darab).
Az elkészült italt öt-hat napig állni hagyjuk, időközben többször megkeverjük.
Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, s azokat kicsavarjuk egy külön edénybe. Az így keletkezett mosólé három-négyszeres hígítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, és üvegbe vagy flakonba töltjük.
Az italt nyolc-tízszeres hígítással fogyaszthatjuk, ebből a mennyiségből 11-12 litert kapunk. Ha azt szeretnénk, hogy az elkészült bodzaszörp sokáig elálljon, 12 gramm benzoesavas nátriumot is keverjünk bele a citromsavval együtt, vagy a szörpöt mélyhűtőben tároljuk egy levágott tetejű, kimosott, nylonzacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.