2019.04.25. 15:00
Illatos, omlós croissant-ok, ízlés szerint csokoládéval, mogyorókrémmel „tálalva”
Gyors nassolnivaló az ünnepek utánra.
Csokiszóratos házi croissant
Fotó: Szanyi-Nagy Judit
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 16 evőkanál mogyorókrém, 1 darab tojás, egy kocka csokoládé.
A felhasználandó leveles tésztát 5-10 perccel a munkálatok megkezdése előtt vegyük ki a hűtőből. Egy csomag tésztából 16 darab kis croissant-t kapunk. Miután letelt az idő, kiterítjük a tésztát, és úgy, ahogyan van, elkezdjük felosztani. Hosszában három, széltében két egyenlő részre osztjuk, így kapunk 8 darab négyzetet. Ezekből az átlónál elfelezve kisebb háromszögeket kanyarítunk. Mogyoró-
krémet (vagy más tölteléket) kenünk rájuk, amelyet szépen eloszlatunk, majd a háromszög szélesebb felénél fogva feltekerjük az egyes háromszögeket úgy, hogy a csücsök végül a tekercs középre érjen. Az így kapott nyers croissant-okat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket megkenjük tojással, hogy a sütésnél szép színt kapjanak, valamint a tetejükre (ét)csokoládét reszelünk.
A csokoládé töltelékként is a croissant-ba kerülhet – nagyon ízletes végeredményt kapunk azzal is, csak a hajtogatás egy fokkal nehezebb vele. Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon 15 perc alatt ropogósra sütjük.