Hagyományos sütőben és kenyérsütő gépben készítve

2019.09.22. 15:55

Úgy kell nekünk, mint egy falat finom kenyér

Ugyan túl vagyunk már az új kenyér ünnepén, ez a péksütemény továbbra is a mindennapi étkezések egyik alapvető eleme a háztartások jelentős részében.

Szanyi-Nagy Judit

Az idei legjobb előszállási kenyér háromféle magot és tönkölylisztet is tartalmaz Fotók: Tábiné Nyúl Gabriella

Ezúttal Előszállás legjobb kenyereinek (legalábbis a kenyérsütő verseny eredménye alapján) receptjeit hoztuk el olvasóinknak, az egyik díjazott, Tábiné Nyúl Gabriella segítségével – az ő kenyere a harmadik helyet érdemelte ki. Lássuk, miként készülnek!

Hárommagvas, tönkölylisztes kenyér

Az abszolút győztes Nyúl Mihályné veknije lett. Kenyerét így süti: a leírás alapján első lépésként előző este öregtésztát készít. Ez egy olyan, élesztős „előtészta”, amely ugyanazokból a hozzávalókból áll, mint a kenyértészta. Ez a kovász. Ehhez 25 dkg kenyérlisztet, 1 teáskanál sót, 1,5 dl langyos vizet és 1 dkg élesztőt kever össze, majd mindezt egy zárható fedelű tálban egy éjszakára a konyhapulton hagyja. Másnap 40 dkg kenyérlisztet és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet kever össze másfél teáskanál sóval és egy csipet aszkorbinsavval a kelesztő­tálban. Erre rácsipkedi az öregtésztát, ha van, két evőkanál burgonyapelyhet tesz hozzá – ez elhagyható –, majd rámorzsol 1 dkg élesztőt, körülbelül 2 dl vizet önt hozzá, s elkezdi dagasztani. Továbbá két evőkanál olajat is beledagaszt a tésztába.

Az idei legjobb előszállási kenyér háromféle magot és tönkölylisztet is tartalmaz Fotók: Tábiné Nyúl Gabriella

A folyamat legalább 8-10 percig tart, géppel. Közben egy teflonserpenyőben enyhén, szárazon megpirít háromféle magot: len-, szezám- és napraforgómagot. Ezt a dagasztás utolsó harmadában a tésztába keveri. A bedagasztott tésztát körülbelül 40 percig kelesztőtálban keleszti, majd néhány mozdulattal átgyúrja, gömbölyíti. Ezután ráborítja a kelesztőtálat, így pihenteti 15 percig. Ezt követi a formázás, úgy, hogy megfordítja a tésztát, a tenyerével kinyomkodja belőle a levegőt addig, amíg az alap ujjnyi vastag nem lesz. Majd jobbról és balról is a közepéig felhajtja, s a tőle távolabbi végétől elkezdi szorosan feltekerni. A sütéshez használandó jénai tál alját és oldalát kibéleli sütőpapírral, ebbe teszi a megformázott veknit. Egy kevés vizet rápermetez, hogy a tészta párás levegőben keljen. Ráteszi a tál tetejét, és szobahőmérsékleten 60-70 percig keleszti a duplájára. A megkelt tésztát egy éles pengével három-négy helyen bevágja, majd újabb adag magot szór rá, amelyeket már nem pirít meg, ugyanis a sütés alatt megsülnek. Ismét egy alapos vizes permetezés következik, közben a sütőt 230 Celsius-fokra előmelegíti, ebbe megy bele körülbelül 50 percre a jénaiba zárt kenyér. A tál tetejét csak az utolsó öt percben veszi le, máskülönben a magok megégnek. Rácsra teszi, majd – amíg forró a kenyér – lepermetezi hideg vízzel, hogy annak héja ropogós legyen.

Kolbászos kenyér

Második helyen Kerlang Ferencné veknije végzett. Hozzávalók: 3 dl langyos víz, 2 kis mérő (körülbelül két teáskanál) só, 1 kis mérő cukor, 3 evőkanál étolaj, 50 dkg sima liszt, 15 dkg rétesliszt, 1 zacskó szárított élesztő, körülbelül 5 dkg összeaprított kolbász, körülbelül 5 dkg összeaprított kenyérszalonna és 1 darab közepes, apróra metélt vöröshagyma.

A hozzávalókat a kenyér­sütő gépbe adagolja, amely 3 óra 30 perc alatt készre süti a kenyeret.

Az bizony kolbász a vekniben! – avagy itt az igazi húsos kenyér…

Burgonyás fehér kenyér hűtős kelesztéssel

Tábiné Nyúl Gabriella bevált receptjéhez a hozzávalók: 70 dkg BL80-as szitált liszt, 25 dkg öregtészta, 1 evő­kanál puffasztott amaránt (elhagyható), 1 késhegynyi aszkorbinsav, 1 evőkanál joghurt, 1 darab főtt burgonya, 2 dkg élesztő, körülbelül 5 dl víz, egy csipet cukor az élesztő kelesztéséhez, 2 dkg sertészsír és 1 evőkanál só.

Formás és burgonyás: hűtős kelesztéssel készült fehér kenyér lett a harmadik helyezett

Nála a hűtőben mindig van öregtészta, így ha kenyeret süt, csak lecsippenti belőle a szükséges mennyiséget. A kenyérsütő gép üstjébe bekészíti a hozzávalókat, és bedagasztja a kenyeret. A sót csak a dagasztás utolsó fázisában adja hozzá, hogy az élesztő jól tudjon „dolgozni”. Dagasztás után kiveszi a kenyérsütő gépből a tésztát, és kiolajozott, fedeles tálban két órát pihenteti. Közben 40 percenként hajtogatja, laminálja, majd a harmadik hajtogatás után formázza. Konyharuhával bélelt szakajtóba teszi a kenyeret, amit alaposan belisztez. Előbb 40 percet pulton, majd 12 órát 8 Celsius-fokos hűtőben kel a kenyér. Reggel 250 Celsius-fokra melegíti a sütőt a tepsivel együtt. Ráborítja a forró tepsire a kenyeret, bemetszi annak tetejét. Kis edényben vizet tesz a sütő aljába, így süti gőzzel 15 percig 250, majd gőz nélkül 200 fokon, 40-45 percig. Ha kész, rácsra teszi, és hideg vízzel lespricceli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!