2019.10.02. 10:00
Minden szilvából készült a magyaralmási Gasztronapon, ami nem, azt megitták
A szép, hamvas lila gyümölcs, a szilva került a Gasztronap középpontjába. Két irányban is indultak versenyzők és a megmérettetés végén eredményt hirdettek szilvás sütemény-készítő és lekvárfőző kategóriában is.
A csapatok adtak arra, hogy mutatós üvegekbe kerüljön a télire elrakott finomság Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: NZP
A faluház udvara már kora reggel megtelt élettel, ugyanis nem otthon készült lekvárok seregszemléjét hirdette meg Magyaralmás, hanem kifejezetten szilvalekvárfőző versenyt. A csapatok hajnalban kitelepültek, hogy felkészülten fogadhassák az önkormányzat által biztosított 10-10 kiló főzésre érett szilvát.
Természetesen, ha már verseny, hát kell legalább egy ítész, akinek a véleményét az összes versenyző elfogadja. Az önkormányzat meghívta a közkedvelt médiaszereplő házaspárt Gáspár Győzikét és párját, Bea asszonyt. Utóbbi sok érdekes dolgot látott és tapasztalt már a sütés-főzés témakörében, ám azt bevallotta, hogy nagyon meglepő volt számára, mikor azt látta, hogy néhány versenyző lekvárjába ecet kerül. Kíváncsian meg is kóstolta ezt a számára új receptet és nagyon elégedett volt vele, mert még nem volt benne cukor, de már kiváló állagú és édes volt a massza. A bírónak nagyon tetszett, hogy az ecet használata mellett nem tettek bele semmilyen tartósítószert.
Az eseménynek más egészség- és környezettudatos vonulata is volt, igyekeztek mindenkit arra buzdítani a szervezők, hogy ne használjanak műanyag evőeszközöket. Az igyekezet nem volt hiábavaló, csak a sörivók szegték meg a szándékot fólia korsóikkal.
Közben a szilvás sütemények is megérkeztek a minden eldöntő asztalra. Az egész napos jó hangulatú munka és beszélgetés után eljött az eredményhirdetés ideje.
A helyi Agrár Zrt II. számú csapata kapta a legtöbb pontot a lekvárjára, akik egy kis almát is csempésztek bele, őket követték a következő csapatok: Boszik, Agrár Zrt I., Asszonytorna és a Szépkorúak.
A szilvás süteménycsodák versenyében Szántóné, Horváthné, Borosné, a Szépkorúak csapata és a Horváthék alakulat szorult a győztes Tóth Virág Viró mögé, aki igazi gasztro család sarja. A süteménybajnok édesapja Tóth Zsolt nyerte ugyanis a szilváskodással töltött nap másik fontos versenyét, a helyi pálinka mustrát. A leadott minták között nem a szilva kapta a főszerepet. A Szárról érkezett Papp János és Papp Anna bírálta a párlatokat. A szeszfőzdés testvérpár Tóth Zsolt irsai olivér szőlőből készült pálinkáját emelte ki több mint 30 minta közül. A második helyre Tóth Lajos törköly, a dobogó alsó fokára Rieder Antal sárgabarack pálinkája volt érdemes.