2020.04.12. 08:00
Hármas randi nálunk: banán, kivi, joghurt
Ha ünnep, akkor torta. Ebben a szellemben készült el a most bemutatandó banános-kivis joghurttorta. Sütni sem kell!
A fotón még félkész állapot látható: a tortaalapon ott fekszenek a banánok, amelyekre a joghurtos réteg kerül Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Az egy órán belül elkészíthető desszerthez a következő alapanyagokra van szükségünk: 200 gramm kekszmorzsa, 70 gramm vaj, 4 darab kivi, 2 darab banán, 500 ml joghurt, 70 gramm cukor, 1 evőkanál citromlé, 4 evőkanál zselatin és fél pohár forró víz. A díszítéshez kivit és mandulaforgácsot egyaránt használhatunk.
Kezdésképpen a kekszmorzsát kikeverjük a lágy, szoba-hőmérsékletű vajjal, ez adja majd a torta alapját. Egy formát megkenünk vajjal vagy kibélelünk sütőpapírral, ebbe nyomkodjuk bele a tortaalapot. Az edényt legalább harminc percre hűtőbe tesszük, hogy biztosan stabil alapot kapjunk.
A zselatint fél pohár vízben feloldjuk, majd 25-30 percig dagadni hagyjuk. Ez idő alatt a kivit felkockázzuk, ráöntjük a citromlét és megcukrozzuk. Ezt közepes lángon pár percen át főzzük, egészen addig, ameddig a kivi levet nem ereszt. Ezt követően ezt is kihűtjük.
Az így kapott masszába beleöntjük a zselatint és a joghurtot, majd jól összekeverjük. A banánokat felkarikázzuk, ezután a tortaalapra helyezzük. Erre kerül az imént elkészített joghurtos öntet, amellyel igazi tortakinézetet kap a desszert. Mindezt legalább hat óra hosszára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A megdermedt tortát – amennyiben sütőpapírra fektettük – könnyedén ki tudjuk emelni a formából, majd a papír eltávolítását követően fogyaszthatjuk is azt. A tetejére extra kiviszeletek és mandulaforgács egyaránt kerülhet.