2022.02.06. 09:00
Túróval ízesített édes fánkgolyók
Amikor bejelentés nélkül érkezik a fánk utáni vágy és nincs idő a tészta gyúrására, kelesztésére, akkor érdemes előkapni az alábbi receptet, mellyel nagyjából fél óra alatt ízletes fánkokkal örvendeztethetjük meg magunkat és családunkat, barátainkat.
Lekvárral vagy öntettel is tálalhatjuk
Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap
A túrófánk tökéletes alternatíva arra az esetre, amikor gyorsan ennénk valami igazán könnyű állagú, ízletes édességet. Fánkról lévén szó, elsőre legtöbbeknek a végtelennek tűnő kelesztés és szaggatás jut eszébe, így hiába a fenomenális végeredmény, sokan mégis nehezen vetik bele magukat a fánkkészítésbe. A túrófánk esetében elfelejthetjük a kelesztést és a szaggatást is, ám mindez cseppet sem ront a végeredményen. Nagyjából 30 darab elkészítéséhez mutatunk egy alternatívát.
Keverjünk össze fél kiló túrót 100 gramm porcukorral és 3 darab tojással. Adjunk hozzá 250 gramm lisztet, 1 csomag sütőport, majd ízesítsük mindezt 1 csipet sóval. A masszából nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi golyókat, majd 165-170 fokos forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára a kicsiny fánkokat. A golyókat hagyjuk egy kicsit hűlni, végül ízlés szerint porcukorral, fahéjas cukorral vagy lekvárral tálaljuk. Ha egy kis extrára vágyunk, akkor érdemes kipróbálni csokoládés vagy vaníliás öntettel is, a végeredmény garantáltan nem okoz csalódást.