2022.03.26. 14:00
Az elfeledett kiflik édes megmentője
A maradék kiflik újrahasznosításának tökéletes példája a mákos guba. Habár könnyen elkészíthető ételről beszélünk, mégis rengeteg variáció rejlik benne: van, aki süti, míg mások „nyersen” fogyasztják. Ki sodóval, ki anélkül.
Tálalhatjuk magában, de illik hozzá a langyos vaníliasodó is
Forrás: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap
A szikkadt, többnapos kiflik már kevésbé kapósak, hiába, a frissebb darabok mindig kívánatosabbak. Így aztán ha a kelleténél többet vásároltunk belőle, könnyen a nyakunkon maradhat. Amikor eszünkbe jut, mekkora kár lenne kidobni a nemrég még ropogós frissességnek örvendett pékárukat, akkor jön képbe a mákos guba, az elfeledett kiflik megmentője. Pillanatok alatt elkészül és szinte lehetetlen elrontani.
Készítsük elő a maradék kifliket – négy főre 4 nagyobb vagy 5 kisebb darab elég –, fél liter tejet, 3 darab tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 150 gramm mákot, 80 gramm kristály- és 50 gramm porcukrot.
A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukorral és vaníliás cukorral elkevert tojássárgáját – fontos, hogy ne hagyjuk, hogy felforrjon a tej! A mákot összekeverjük a porcukorral. Kivajazott jénai tálban egymásra rétegezzük a hozzávalókat: alulra kerülnek a kiflikarikák, amelyeket meglocsolunk a tejes keverékkel, majd bőségesen megszórjuk mákkal. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Készíthetjük sütés nélkül is: ez esetben a kifliket áztassuk a tejes keverékbe, majd nyomkodjuk ki és bőségesen forgassuk meg a cukros-mákosban, hogy mindenhová jusson belőle.
Tálalhatjuk magában, de jól illik hozzá a langyos – vagy éppen hidegre hűtött – vaníliasodó.