Rendőrségi

2014.06.20. 12:16

Ez a kutya a drogdílerek réme!

Fejér megyében második alkalommal ítélték oda a legjobb szolgálati kutyának járó díjat.

Buthy Lilla

Az időpont nem véletlen. A híres rendőrkutya, Kántor 1964. június 21-én pusztult el, amikor munka közben aknára lépett. A jegyzőkönyvek szerint szolgálatban szimatolva 78 ezer kilométert tett meg. Sőt, előfordult olyan is, amikor másfél napig, száz kilométeren át követett egy nyomot. Idén a megyében szolgáló tizenegy rendőrkutya közül Tigi érdemelte ki az elismerést. Az oklevelet és a kupát a szolgálati kutya helyett gazdája, Rudniczai Rudolf főtörzszászlós vette át Varga Péter megyei rendőrfőkapitánytól. A holland juhász négyéves, de még legalább ennyi aktív év van előtte. Három éve dolgozik együtt gazdájával, számos eredményes bevetés van a hátuk mögött.

Fotó: Molnár Artúr

2011-től a mai napig 177 alkalommal kutattak együtt, ám olykor még rutinos vezetőjét is képes meglepni. Egyszer egy panellakásban már minden létező helyet átvizsgáltak, amikor Rudniczai Rudolf leült az erkélyen, megcsinálni a papírmunkát. Ekkor Tigi odakúszott a balkon párkányához, majd felágaskodott, jelezvén, hogy itt bizony még nincs vége a munkának. Gazdája így fedezte fel az erkély külső részén gondosan kialakított üreget, ami további 250 gramm amfetamint rejtett.

– Sajnos nem lakik velem, de időm nagy részét vele töltöm – meséli Rudniczai Rudolf, majd hozzáteszi: Tigi nagyon kötődik hozzám, nem érzi jól magát, ha két napig nem találkozunk. Azt szereti, ha minden nap megpaskolom, és ha sokat gyakorlunk. Fajtájából adódóan imád dolgozni, nem akar tétlenül heverészni. Igazi munkamániás! – fűzi hozzá mosolyogva.

Valóban, a hűséges eb folyton gazdája körül forgolódik. Megsimogatni sem könnyű, egyszerűen túl elfoglalt hozzá. Parancsra vár. Végül még egy rögtönzött bemutatót is tart, és természetesen nem okoz csalódást. Tigi jön, szagol, és győz. Mindig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!