Sport

2009.05.27. 02:29

A kapitány elköszönt - Kangyal már nem tervezi a következő jégkorong vb-t

Budapest - A svájci vb utolsó magyar vonatkozású összecsapása, a németek elleni 2:1-es vereség után jelentette be, hogy komoly erőpróbán már nem lép pályára a nemzeti együttesben.

Fejér Megyei Hírlap

A nemzeti együttes hazatért Németországból, Kangyal Balázs pedig ismét megerősítette a hírt: döntése végleges. Ha szükség lesz rá kisebb erőpróbákon, szívesen segít, de világeseményen már nem korcsolyázik a jégre.

- Mondhatom, a csúcson hagyom abba, hokisként számomra ennél nincs feljebb - közölte Kangyal, aki szeptemberben tölti be 40. életévét. - Közel 250-szer ölthettem magamra a címeres mezt, nagy csatákban edződtem. Ha valaki tíz - de mondhatok ötöt is - évvel ezelőtt megkérdezi, gondolok-e arra, hogy A-csoportos világbajnokságon szerepelhetek, nemmel válaszoltam volna. Mégis megvalósult. Nagy utat tettem meg a fiúkkal, mire ide elértem. A mélypont a C-csoportos vb-n elért, minősíthetetlen hetedik helyezés, a csúcs pedig a tavalyi, szapporói feljutás, és a svájci, A-csoportos szereplés. A hat vereség ellenére is.

- A hírek szerint a mieink kanadai -olasz szövetségi kapitánya, Pat Cortina marasztalta, jelezte, ha ő lesz a szakvezető, a folytatásban is számítana önre.

- Ez igaz, amikor közöltem elhatározásomat a trénerrel, azt mondta, gondoljam meg, ha bizalmat szavaznak neki a folytatáshoz, nála helyem lesz a csapatban. Ám én úgy ítélem meg, jobb most abbahagyni, egy kimagasló világverseny után, amelyen megfeleltem, mint egy olyan, gyengébb seregszemlét követően, ahol esetleg szerényebb teljesítményt sikerül nyújtanom. Ezt nem szeretném megvárni. Szerencsés ember vagyok, hogy ez nekem megadatott, ott lehettem Svájcban.

- Egy esztendő múlva hirtelen megsérül négy védő, s a szövetség elnöke az edzővel egyetemben megkéri, legyen kedves, segítsen. Ez esetben is nemet mond?

- Ha sérülések lesznek, hirtelen kulcsemberek sora dől ki a sorból, ez esetben természetesen számíthatnak rám a vezetők. A következő szezonban még játsszom a Budapest Starsban, tehát edzésben leszek, s reményeim szerint a formámmal sem lesz gond. De ismétlem, nem abban gondolkodom, hogy a következő, Divízió 1-es vb-n jégre korcsolyázom. Mondtam a kapitánynak, hogy kisebb, évközi erőpróbákon számíthat rám, ha a külföldön szereplőket nem engedi el a klubja, esetleg néhány kulcsembert pihentetni akar. Remélem, mindenki egészséges lesz, s nem lesz rám szükség. Jöjjenek a fiatalok, illetve azok, akik a játékukkal kivívják, hogy szerephez jussanak. A vb-n nyújtott produktumommal elégedett vagyok, a mutatóim jók, az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottam.

- Mi okozta a torna legnagyobb meglepetését?

- Az, hogy a körülmények nem voltak jobbak, mint egy osztállyal lejjebb, a Divízió 1-ben. Azt hittük, ez maga lesz a kánaán, de nem így történt, elég fapados körülményekkel találkoztunk. Persze, nyolc csapatot nem lehet minőségi szinten elhelyezni egy csarnokban. Az első két gárda remek körülmények között készülhet, az utánuk következő még elfogadható helyiségben, de az utolsók már konténerben öltöznek, ez történt a dánokkal és a fehéroroszokkal. A csarnok mellé letettek két mobil öltözőt, amelyek a luxust érthetően nélkülözték.

- Hat meccsen hat vereség a mérleg, akadtak szoros és nem túl kiélezett találkozók. A riválisoktól többet vagy kevesebbet várt?

- Vegyes a kép. Életem egyik legnagyobb élménye a lelátóról megtekintett Kanada-Finnország derbi volt, ennyire nagyszerű hokit még nem láttam. Amikor szünnap volt, illetve ha nem este játszottunk, mindig kilátogattam a többiek összecsapásaira. A csoportmeccsek során Kanada ellen nem volt esélyünk, ők más dimenzióban hokiznak, de a szlovákok és a fehéroroszokkal szemben bizony volt esélyünk a győzelemre. Ezen a két találkozón múlt a benn-maradás. A vb előtt úgy voltam vele, ha a maximumot nyújtjuk, továbbá van egy kis mázlink, tehát az égiek is úgy akarják, bennmaradhatunk. Úgy gondolom, hogy a tudásunk majdnem legjavát nyújtottuk, szerencsénk nem volt, ráadásul a bírók sem segítettek bennünket. Említhetném a dánok elleni meccset, ahol mi majdnem harminc percet töltöttünk emberhátrányban, a rivális kettőt, ráadásul Tokaji akkorát kapott, hogy a fejét varrták három helyen. A szlovákok ellen is érdekesen alakultak a büntetések, mi egy emberelőnyt kaptunk, azt be is lőttük. Nagyon erős csapatokkal találkoztunk, a mélypontot az osztrákok elleni mérkőzés jelentette, három perc alatt elment a parti, végül hatgólos vereséget szenvedtünk. Reálisan nézve mi voltunk a leggyengébb csapat a vb-n, az eredmény, a kiesésünk reális. Mindenhol akadt egy-két klasszis, nálunk nem. A küldetés nem lehetetlen, jövőre meg kell próbálni a visszajutást. Immár nélkülem.

Fotó: FMH-archív

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!