Sport

2009.06.06. 02:29

Ki állítja meg...?

Székesfehérvár - Vasárnap rendezik Isztambulban az ötödik Forma-1-es Török Nagydíjat. A verseny érdekessége, hogy eddig mind a négyszer Felipe Massa volt a győztes.

Matók János

Új fejezet kezdődött a Forma-1 történetében, amikor 2005-ben az Otodromon megrendezték az első Forma-1-es futamot. Hiszen ez az a verseny, ahová a csapatok többsége nem repülőgépekkel vagy kamionokkal érkezik meg, hanem hajókkal juttatják el a felszereléseiket. Ami szintén érdekesség: az eddigi négy futamon csak egy pilóta, a ferraris Felipe Massa szerezte meg a győzelmet. Eddig. Hiszen a Brawn GP pilótája, Jenson Button az idei szezonban megállíthatatlannak tűnik: a hat futamból ötször a 29 éves angol pilótát intették le az első helyen. Button oly mértékben felhívta magára a figyelmet, hogy több csapat érdeklődése is megnőtt iránta. Ebből kiindulva, a következő szezonban minden bizonnyal nagy csata kezdődik: ki szerzi meg a jelenlegi éllovast. Ami a Brawn GP riválisait illeti, míg a Ferrari egyelőre lemondott arról a tervéről, hogy az idei helyett máris a jövő évi szezonra és autóra koncentrál, a McLaren elkezdett azon gondolkodni: az eddigi idei sikertelenség után, teljes figyelmét a jövő évi autójára helyezi át. Hiszen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton már 42 ponttal lemaradt az egyéni ponttáblázát élén álló Buttonnal szemben.

De a csapat saját bevallása szerint sem várható kimagasló eredmény az MP4-24-től azon a török pályán, amely nagyszerű aerodinamikát kíván meg. Talán a Forma-1 számára nem is olyan rossz, hogy a Ferrari és a McLaren szenved, hiszen ez is demonstrálja, hogy a sportban nyerni nagyon nehéz - nyilatkozta Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke.

Egyébként a Török Nagydíj előtt újabb fordulópontjához érkezett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok közötti vita a költségvetési sapka ügyében. Bár a csapatok beadták a nevezésüket a jövő szezonra, a sapkát nem fogadták el, így a labda az FIA kezében van.

Az is új hír, hogy a jövő évre kiadó 13 helyre a jelenleg is versenyző 10 Forma-1-es istálló melett további kilenc jelentkezett. Közöttük a korábban jelentős sikereket elért Brabham, a korábbi F-1-es csapatfőnök, David Richards által irányított, kuvaiti tulajdonú Prodrive, aztán a Lola, a March, az Epsilon Euskadi, a teljes egészében amerikai USF1, a Campos Meta1, a Team Superfund és a Litespeed. Tekintélyes a lista.

Az 58 körös Török Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik, a futamot az RTL Klub televízió élőben közvetíti.

(Forrás: Amber PR)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!