Sport

2009.07.15. 02:29

Sárkányaranyak

Velence – Öt évvel ezelőtt alakult a Dragon Aqua. A VVSI szárnyai alatt kibontakozó sárkányhajó egyesület azóta már közel ötven tagot számlál és szállítja az érmeket, legutóbb éppen a klubok közötti Európa-bajnokságról.

Parall Bálint

Hétfőn hat órakor éppen a kenusoknak tartanak edzést az Északi evezős pályán, sárkányhajónak nyoma sincs. Ekkor még csak gyülekeznek a Dragon Aqua tagjai, akik pezsgővel, tortával felszerelkezve érkeznek, hiszen hétvégén sem idejük, sem energiájuk nem volt megünnepelni a sikert. Péntektől vasárnapig ugyanis a XIII. Klubcsapatok Európa-bajnokságán vett részt az egyesület, ahonnan két arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tértek haza.

- Az idei, hatodik nyári időszakra jutottunk el odáig, hogy két tele hajós edzést is tarthatunk a Velencei-tavon, azaz már több mint negyven tagot számlál a Dragon Aqua sárkányhajó egyesület – mondta Ozsváth Zoltán, a csapat edzője és a hajó kormányosa. – A garnitúra elég vegyes. Vannak versenyzőink 17 évestől közel 70-ig. Még szerencse, hogy ez az a sportág, ami kortól, nemtől függetlenül űzhető, a versenyszámok is ehhez igazodnak – férfi, női és vegyes futamokat is indítanak -, és vannak, akik korábban sosem ültek még hajóban, ilyen például Sipka Ági, aki maratoni futó volt, vagy Katona Ági, aki öttusázott. Jelenleg a senior korosztályban vitézkedünk, mert mindössze 6 tagunk van 40 év alatt, ezért a tervek között egy ifjúsági csapat létrehozása is szerepel.

A Dragon Aqua versenyzői

De ezek a hölgyek, urak, nemcsak jól érzik magukat, hanem kimagaslóan is teljesítenek, hiszen a Dragon Aqua a hétvégi klubok közötti Európa-bajnokságon 14 ország 81 csapata közül éremkollekciójával az élbolyban végzett. Minden számban és kategóriában indítottak hajót a Fejér megyeiek, akik 2000 méteren senior vegyes és nyitott kategóriában is győztek, ugyanezen a távon a női hajó második lett, ők 200 és 500 méteren is egy-egy ezüstöt lapátoltak. A vegyes számokban – 200 és 500 méter – pedig egy-egy bronzérmet szerzett a csapat.

S hogy kikről is van szó? Nos, a női csapatot Havasi Renáta, Viniczai Valéria, Madar Katalin, Uzsaly Beatrix, Gregor Judit, Vincze Klára, Győr Andrea, Szeltner Ágnes, Kovács Klára, Sebestyén Magdolna, Lángi Rózsa, Lapsényi Éva, Korponai Zsófia, Sipka Ágnes, Pock Mariann, Katona Ágnes, Házi Zsuzsanna, Barsi Ildikó, Menyhárt Edit, Horváth Annamária, Máté Margit, Szloboda Csilla és Tamás Tímea alkotják. S hozzájuk jönnek még a fiúk: Fülöp Ferenc, Pongrácz Csaba, Tóth Attila, Viandt Fülöp, Ozsváth Zoltán, Németh Attila, Sallai Csaba, Kolosa Ervin, Szeltner Tibor, Szabó László, Kovács Zoltán, Mészáros József, Tubel Zoltán, Kovács Miklós, Fehéri Péter, Kiss Gábor, Kaltenecker Árpád, Czövek Attila, Simon Tibor, Haralyi László, Kaiser János, Virág Endre, Varga Zoltán, Kovács Antal és Braun Péter.

A lelkesedés tartja össze őket...

A Velence-tavi egyesület tagjai a héten már az új kihívásra, az augusztus 26-30. között, Prágában megrendezendő világbajnokságra készülnek. A csapat hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken ül csónakba az Északi evezős pályán. Az egyesület abszolút önfenntartó, az öltözőépületet, a tárolókat bérlik, és önköltségen utaznak a különféle megmérettetésekre is. Prága belátható távolságban van, ezért úgy döntöttek a tagok, hogy ezen a világbajnokságon elindulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!