Sport

2013.11.11. 12:51

Fehérváron hódított a csocsó

A csocsó Székesfehérváron, és a megyében komoly múlttal rendelkezik, így egyáltalán nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb bázist mozgató sportág 2013/14 évi Országos Bajnoksága 1. fordulójának megrendezésének jogát éppen a koronázó város kapta. Tíz Garlando asztalon, mintegy 150 indulóval, a Petőfi Kultúrkörben tartott hétvégi, kétnapos megmérettetés nagy sikerrel zárult.

Káldor András

A rendszerváltás előtt jobbára a honvédségi kantinban ütötték el az időt csocsózással a kiskatonák, ám a kilencvenes évek már meghozták a játék átütő sikerét. Kétségtelenül nagy népszerűségre tett szert, több ezren játszanak egy-egy hétvégén, ám mára már kinőtte a kocsmák világát. Ezt erősítette meg Tálai Gergely, akit tavasszal választottak meg az újjászerveződő szövetség elnökévé.

- Örülünk annak, hogy már maguk a játékosok igényelték azt, hogy a kocsmákból költözzön el a sportág, mert már ők is úgy érezték, hogy jobb, ha profi körülmények között játszanak. Sokkal könnyebb ilyen közegben játszani, reményeim szerint egyre inkább eljutunk addig, hogy egyre többen sportként tekintik a játékot. Ez a nemzetközi szövetségnek hosszabbtávon a legfőbb irányelvei közé tartozik, és nekünk is elsődleges céljaink között szerepel.

Dobos Péter a verseny főszervezője örömmel számolt be arról, hogy honi csocsósok krémje tette tiszteletét a Petőfiben.

– Azért esett a városra a szövetség döntése, mert hosszú évek óta rendezünk magas színvonalú országos versenyeket, ezen kívül, pedig a Fejér megyei bajnokság működik legrégebben az országban, már 12 idényen vagyunk túl. A versenyek tekintélyes nézőszámot hoztak, és mára kinőttük a vendéglátó ipari létesítményeket.

Megtudtuk, hogy a magyar pontvadászat Európában a francia és a német bajnokság után a legvonzóbb, itt indulnak a legtöbben. A játékosállomány minőségét, pedig az érzékelteti a legjobban, hogy idén a magyar válogatott már begyűjtött egy csapat aranyat a németországi Medebachban rendezett Leonhart világbajnokságon. Párosban, pedig a Fehérváron is asztalok mellé álló Csige Tamás – Kiss Géza duó lett a nyílt világbajnok, júniusban, Salzburgban.

– Másfél éve játszunk együtt, szerencsére gyorsan megtaláltuk az összhangot, hiszen eléggé nagy összeszokottság kell ehhez a játékhoz. Két rutinos játékos került össze, éreztük, hogy mindketten erősek vagyunk, ezért is próbáltuk meg együtt. Nem volt könnyű a vb-n, mert új labdákkal kellett játszanunk. – mondta Csige Tamás.

Több mint tíz éve játszanak versenyszerűen, így nem csoda, hogy a közel négyszáz játékost tömörítő aktuális ranglistát éppen Kiss Géza vezeti jelenleg. Ezen a versenyen azonban külön indultak, mivel úgy voltak vele, kipróbálják magukat más poszton, ezúttal csatárként.

Négy kategóriában hirdettek győztest: nyílt párosban a Bertalan János - Melka László, haladó párosban a Lőrincz Adorján - Havasi Gábor duó nyert, míg vegyes párosban Csige Tamás – Szabó Réka kettős lett az első, a nyílt egyéni aranyat Parragh Zsolt zsebelte be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!