Sport

2013.12.13. 21:10

Sapa Fehérvár: klasszikus csata és diadal a Winter Classic-on

Budapest – A Sapa Fehérvár 6-3-as diadalt aratott a Winter Classic első mérkőzésén a Red Bull Salzburg ellen.

Bobory Balázs

Kár tagadni, Budapest csodálatos este, éjjel.

A Winter Classicra igyekvő székesfehérváriak bőszen helyeseltek a fenti állításra, amikor a karácsonyi fényárban autóztak, sétáltak a fényárban pompázó Andrássy úton a lenyűgöző, lélegzetelállító Hősök tere felé.

A fényképezőikkel bőszen kattingató japán turisták mosolyogva figyelték a rengeteg kék-fehér mezes, daloló, kacagó drukkert, akik ünnepelni érkeztek a fővárosba.

Megvalósult az álom, a Vajdahunyad vára alatt, a műjégen felállították a tribünöket, égtek a reflektorok, a palánkok által körülvett területen pedig melegítettek a Sapa Fehérvár AV19 játékosai, a másik oldalon a régi nagy rivális, a Red Bull Salzburg...

- Jól néz ki, nem? - kérdezte Ocskay Gábor, a fehérváriak szakosztály-igazgatója, amikor büszkén körbetekintett. Valóban élmény volt látni, ahogy a szurkolók szépen, lassan megtöltik a lelátókat, teát, vagy forralt bort kortyolnak, és várják az igazi sportélményt, a kuriozumnak számító nyitott pályás EBEL-bajnokit.

A fehérvári keménymag, mintegy ezer fő, csodálatosan mutatott az impozánsan kivilágított vár aljában felhúzott tribünön, a tábor innen vezénelte a szurkolást.

És elkezdődött a show...

A kapuk mögött lángcsóvák csaptak a magasban, amikor jégre lépett a Sapa Fehérvár, mégpedig külön erre a mérkőzésre készített retromezben, Címerként a Volán régi logója virított a dresszeken, Bálizs Bence pedig direkt erre az összecsapásra festett kapusmaszkban kezdett a hazai ketrec előtt.

Az Ördögök hálóőrének nem volt sok ideje a külsőségekkel foglalkozni, mivel a Salzburg el akarta rontani a magyar hokiünnepet, és alaposan beszorította a házigazdát. Mégis a Volán szerzett vezetést Sikorcin remek lökete után, kár, hogy a további nyomást már nem bírta a csapat és egy kavarodás után Brophey a 10. percben egyenlített, 1-1. Szerencsére az első emberelőnyőt gólra is váltotta a Fehérvár Yellow Hornrévén, 2-1, így vígan ünnepelhetett a lelátó népe az első szünetben is.

A folytatás még izgalmasabbra sikeredett. Emitt Kovács Csaba és Frank Banham, amott Mario Hofer és Andreas Nödl púpozta ki a hálót, 4-3. A bajból is kijutott a hazai együttesnek: Yellow Hornt gólpassza után Trattnig ütközte úgy le, hogy a Volán játékosának véget ért a meccs, de szerencsére az osztráknak is... A Sapa kettős emberelőnyt puskázott el, ráadásul nem sokkal később létszámelőnyben gólt kapott. Ekkor már Hetényi Zoltán állt a kapuban, Bálizs Bencét lovaglóizom-húzódás miatt le kellett cserélni. Húsz perccel a zárás előtt vezetett a Volán...

A harmadik játékrész már egyértelműen megmutatta: ezen az estén nem veszíthet a Volán. A szezon legjobb játékát láthattuk, Nemes és Magosi összjátéka után utóbbi lőtt gólt, aztán Benk jegyezte harmadik asszisztját, mikor Banham is mattolta Gracnart, 6-3. A salzburgiak csak figyeltek, mint hal a szatyorban, ezen a Winter Classicon nem teremhetett számukra babér. Zúgott Budapesten a Fehérvár, Fehérvár rigmus, az utolsó percekben már felállva, tombolva köszönte meg a közönség ezt a feledhetetlen estét.

Igazunk volt az elején, Budapest csodálatos este...

Sapa FAV19 Red Bull Salzburg 6-3 (2-1, 2-2, 2-0)

Budapest, 4000 néző. Vezette: Babic, Gebei, Nagy A., Németh.

Fehérvár: Bálizs (1) Jackman, Pozsgai, BANHAM 2 (1), Sarauer (1), BENK (3) Sertich, Varga A., YELLOW HORN 1 (1), Naglich (1), MAGOSI 1 Szirányi (1), TOKAJI (1), Mihály, Sikorcin 1, KOVÁCS CS. 1 Hetényi P., Kiss D. (1), Tóth G., Nemes (1), Orbán, HETÉNYI Z. (kapus). Vezetőedző: Marty Raymond.

Salzburg: Gracnar Trattnig (1), MILAM (1), Wellser, Cullen, Motzko Heinrich, Fahey, NÖDL, Roe, Meckler Mühlstein, Borivin (1), Kristler (1), BROPHEY 1, Latusa (1) Pallestrang, Brucker, Komarek, Hofer 1. Vezetőedző: Don Jackson.

Kiállítások: 10, ill. 15 perc+végleges k. (Trattnig).

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!