Sport

2017.01.27. 16:10

Öttusa: A hagyományos Peridot fedettpályás nemzetközi versennyel nyitnak

Székesfehérvár - Tizenkét ország 102 pentatlonistája indul négy- és öttusában a hagyományos budapesti idénynyitón, a Peridot Nemzetközi Fedettpályás Versenyen.

Ferencz Balázs

A két fehérvári egyesület, az Alba Öttusa SE és a Volán Fehérvár öttusázói hasonló menetrend szerint készültek a hagyományos idénynyitóra. Mindkét klub könnyített munkával hangolt ezen a héten. Az AÖSE lövőedzése előtt Strobl Krisztián társaival együtt focival melegített be az Ezredéves Általános Iskola tornatermében.

- Jó kis erőpróba lesz az év elején, felmérhetjük, hogy hol tartunk. Jól telt a felkészülés, kemény volt, de az iskola mellett is mentek az edzések. Úgy tudtam végezni a feladatokat, hogy nyugodt szívvel mehetek a versenyre. Számomra igen fontos viadal lesz, hiszen itt dől el, melyik két fiatal versenyző utazhat az első világkupa-futamra, Los Angeles-be - vélekedett Strobl Krisztián. - Szerencsés, hogy szombaton csak a vívásra kell koncentrálni, a többi versenyszámot vasárnap rendezik a fiúknál.

Az Alba Öttusa SE versenyzői is tisztában vannak azzal, hogy az újkori öttusaversenyeken nagy jelentősége van egy pontos lövészetnek
Fotó: Molnár Artúr

Jelentős változás lesz a Budapesten zajló fedettpályás versenyen, hogy nem rendeznek selejtezőt, hanem mindkét nem küzdelme szombaton kezdődik és vasárnap ér véget. A 38 fős férfi öttusa mezőnyben 12 magyar lesz, a 34 versenyzőt felsorakoztató nőiben pedig 21. A nők versenyében rajthoz áll a tavaly csapatban világbajnoki aranyérmet szerző Alekszejev Tamara is, aki az edzés előtt akkurátus mozdulatokkal pakolta a pisztolyasztalként szolgáló zsámolyokat.

- Sajnos nem vagyok túl jó formában, mert novemberben volt a térdemben egy porclágyulás, amivel ki kellett hagynom másfél hónapot. Három hete kezdtem el edzeni, az állóképességem még nem az igazi, de remélem, hogy február végére, az első világkupára már jó formában leszek - mondta Alekszejev Tamara. - Kíváncsi vagyok, hogy mennyit kell még fejlődnöm, hogy visszanyerjem a régi formámat, vagy még annál is jobbat.

A Volán Fehérvár Börgöndi úti vívócsarnokában igazi nagyüzem volt a délutáni edzésen. A doppingellenőrök mintákra vártak, miközben a pástokon asszóztak a volános fiatalok és rutinos versenyzők egyaránt. Kovács Sarolta Barack nevű kutyája fegyelmezetten figyelte a sarokból iskolázó gazdiját.

- Még nem vagyok csúcsformában, de ilyenkor még nem is kell. Kicsit később kezdtük az idei felkészülést mint szoktuk, az olimpia után volt egy két hónapos pihenőm, ami testileg és lelkileg is feltöltött. Jól haladunk, de még bőven a felkészülés közepén járunk. Bízom a jó szereplésben Budapesten, és az első világkupán is harcban szeretnék lenni az élbolyban. Idén a lehető legtöbb versenyen szeretnék elindulni, mert tavaly sokat ki kellet hagynom a sérülések miatt. Szeretnék minél több helyen dobogóra állni, hogy visszatérjen az önbizalmam - tekintett előre a regnáló egyéni világbajnok, Kovács Sarolta.

Demeter Bence volt az első a tréningen, aki párbajtőrt ragadott. Elszánt a fehérvári olimpikon, most is jól szeretne szerepelni az idénynyitón.

- Franciaországban negyedik lettem egy felkészülési versenyen, ahol több szám is jobban sikerült, mint vártam. A fedettpályás viadalon hasonló eredményre számítok, mint amilyet tavaly elértem, akkor bronzérmes lettem, de nem lenne rossz feljebb lépni - morfondírozott Demeter Bence. - Komoly versenyre számítok, oda szeretném tenni magam. Futásban sokat javultam, s miután az úszás másodpercei három helyett csak két pontot érnek idén, a kombinált szám és a vívás így még inkább felértékelődik majd.

Szombaton a női lovaglást és vívást, valamint a férfiak vívását rendezik. A többi versenyszám a vasárnapi programban szerepel.

A fehérvári indulók: AÖSE: Kiss Virág, Alekszejev Tamara, Ormándi Rebeka, Turbucz Anna, Palkovics Karolina, Strobl Anita, Strobl Krisztián. Volán Fehérvár: Kovács Sarolta, Slett Kinga, Szloboda Gréta, Varga Eszter, Veszprémi Fruzsina, Veszprémi Korinna, Demeter Bence, Demeter Gergely, Fröhlich Tamás, Harangozó Bence, Málits István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!