Sportvilág

2014.02.17. 17:15

Szlovénia, vagy Ausztria biztosan a legjobb nyolc közé jut a szocsi hokitornán

A téli olimpia egyik legizgalmasabb eseménye természetesen a férfi jégkorong-torna, a sztárok ütközete. Nincs ez most sem másként.

MTI

A magyarokkal azonos divízió I-es világbajnoki szinten lévő szlovén és osztrák válogatott közül az egyik biztosan bejut a nyolc közé a szocsi olimpia férfi jégkorongtornáján.

A szlovénok elsősorban világsztáruk, a Stanley Kupa-győztes Anze Kopitar vezérletével a csoportkörben legyőzték a szlovákokat, és így összesítésben a nyolcadikok lettek, a kiesés szakasz nyitányán, kedden majd a kilencedikként zárt osztrákokkal találkoznak. A siker svédek elleni negyeddöntőt ér majd. A két együttesben sokan játszanak abban az osztrák bajnokságban (EBEL), amelyben érdekelt a Sapa Fehérvár AV19 is. Az osztrákoknál eddig főleg az NHL-es Michael Grabner villog, ötször volt eredményes a három csoportmeccsen, és így vezeti a góllövőlistát, hat pontjával pedig második helyen áll az amerikai Phil Kessel (4 gól, 3 gólpassz, 7 pont) mögött.

A kitűnő játékkal eddig adós házigazda oroszok a norvégokkal mérkőznek a negyeddöntőbe kerülésért, és ha a papírforma alapján nyernek, akkor a remekül védekező finnek várnak rájuk.

A vb-második svájciak a védekezés magasiskoláját mutatták eddig be: kétszer nyertek 1-0-ra, s csak a világbajnok svédektől kaptak ki 1-0-ra. A három meccs során mind a 11 emberhátrányos helyzetüket kivédekezték. most azzal a lett csapattal találkoznak, amelyet úgy vertek meg, hogy az egyetlen találat 7.9 másodperccel a vége előtt esett, és a korong egy védőről pattant be a kapuba. Ennek a párharcnak a továbbjutója a címvédő kanadaiakkal csap össze a nyolc között.

Pikáns a cseh-szlovák meccs is. Mindkét csapat hullámzó teljesítményt nyújtott eddig. A cseh együttes vereséget szenvedett a svédektől és a svájciaktól, míg a szlovák a szlovén, valamint az amerikai együttestől, utóbbitól ráadásul úgy, hogy a második harmadban hat gólt kapott. A szlovákok ugyanakkor az oroszok ellen már jól játszottak, csak büntetőkkel kaptak ki 1-0-ra. Aki itt nyer, arra az eddig remeklős amerikaiak várnak a negyeddöntőben.

Érdekesség, hogy a pontlista első hat helyéből négyet védők birtokolnak, közülük a kanadai Drew Doughty emelkedik ki 4 góljával és 1 gólpasszával.

A további program.

Kedd, a negyeddöntőbe jutásért: Szlovénia- Ausztria 9 óra, Oroszország- Norvégia 13.30, Svájc- Lettország 18 óra, Csehország -Szlovákia 18 óra.

Szerda, negyeddöntő: Svédország- Szlovénia/Ausztria 9 óra, Finnország -Oroszország/Norvégia 13.30, Egyesült Államok- Csehország/Szlovákia 18 óra, Kanada -Svájc/Lettország 18.00.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!