Székesfehérvár

2009.08.07. 02:29

A város új tervezője, Páli Zsuzsanna

Székesfehérvár - Komoly feladatok várnak Páli Zsuzsanna új főépítészre: az Emlékhely mellett a belváros, a bőrgyár felújítása is várható, a murvás parkolóról még nem is beszéltünk.

Házi Péter


Páli Zsuzsanna a Nemzeti Emlékhely-pályázat zsűribizottságának tagja és titkára is

Fotó: Koppán Viktor Dávid 

Augusztus 1-jétől Páli Zsuzsanna személyében Székesfehérvárnak új főépítésze van, akit tegnap Bóka Viktor jegyző mutatott be: a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának elvégzése után mérnök-közgazdász abszolutóriumot is tett, a zürichi egyetemen ösztöndíjjal tanult, a pécsi tudományegyetemen pedig uniós pályázati ismereteket is szerzett. Dolgozott tervezőirodán, majd 1990-től Dunaújváros főépítésze lett, 2001-től pedig egészen mostanáig megyei főépítészként tevékenykedett.

- Nincs az országban még egy ilyen város, ami Géza fejedelem óta vagy központ vagy központi hely lenne. Itt érvényesül legerősebben a genius loci, a hely szelleme: a generációk egymásnak adták a tudást, s ebből egy rendkívül nyitott, tapasztalt társadalom alakult ki, amely magas igényekkel viseltet a természeti és az épített környezet iránt is. Egy ilyen város szolgálata minden egyes szakterületen magas mérce - mondta Páli Zsuzsanna, aki a Nemzeti Emlékhely-tervpályázat zsűribizottságának tagja és titkára is egyben. Székesfehérvár jegyzője hozzáfűzte, a városnak is vannak elvárásai: soha nem látott fejlesztési pénzek érkeznek a jövőben Fehérvárra (Királyi Séta, Agóra, belváros fejlesztése), ám hogy ezekből a városlakók számára is elfogadható, legitim fejlesztések valósuljanak meg, abban nagy szerepe lehet a főépítésznek.

- Azt várjuk Páli Zsuzsannától, hogy ne csak a beruházói érdekek határozzák meg a város fejlődésének ívét, hanem sokkal inkább a főépítész városfejlődésről alkotott víziójának rendelődjenek alá az esetleges pályázatok, a beruházói igényeket is igyekezzen összesimogatni ezzel - tette hozzá a város jegyzője.

Lapunk kérdésére, miszerint milyen Nemzeti Emlékhelyet, illetve milyen komplexumot látna a murvás parkoló helyén szívesen, Páli Zsuzsanna úgy vélekedett, az emlékhely esetében adott válasz egy prejudikált válasz lenne, nem szabad a pályázói leleményt és a zsűri bölcsességét megelőzni. Mint mondta, óriási tett, hogy a város újra meri gondolni saját elképzeléseit az emlékhely esetében, hogy a jó helyett még jobbat kapjon. Az ötletpályázat reménye szerint számos jó megoldási javaslatot hoz majd, amelyet a lakók is megismerhetnek, aztán a zsűri bölcsességén múlik a döntés. A murvás parkoló helyére építendő komplexum esetében - mint azt a jegyző hozzáfűzte - valószínűleg még a beruházó sem tudja pontosan, mi épül majd. Az ügyben per zajlik, amelyet első fokon a város megnyert, s a remények szerint ez év végén jogerős ítélet is születik, s utána lehet a megvalósítás részletein gondolkodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!